"En bevidst skadelig handling": Politiet anholder 51-årig for YouSee-nedbrud

Nytårsnedbrud hos YouSee tyder på at være en "bevidst skadelig handling", lyder det fra koncernchef i TDC.

Københavns Politi anholdte torsdag en 51-årig mand for YouSee-nedbruddet nytårsaften, der var årsag til, at en million danskere gik glip af dronningens nytårstale.

TDC Group anmeldte klokken 10.00 torsdag det omfattende nedbrud til politiet, og tre timer senere anholdte politiet altså den 51-årige, der er sigtet for omfattende forstyrrelse af driften af fjernsynsanlæg.

quote Vi har endnu ikke fået afhørt ham. Der er et stort materiale, der skal gennemgås.

Vicepolitiinspektør ved Københavns Politi,  Jens Møller

- Vi har endnu ikke fået afhørt ham. Der er et stort materiale, der skal gennemgås.

- Så det vil først blive afgjort fredag morgen, om han skal fremstilles i grundlovsforhør, siger vicepolitiinspektør Jens Møller til Ritzau.

 Vicepolitiinspektør Jens Møller vil ikke sige noget om, hvordan angrebet foregik, eller hvilket motiv der lå bag.

TDC Group, der ejer YouSee, oplyser, at man mistænker en "bevidst skadelig handling".

Københavns Politi oplyser i en pressemeddelelse, at der er gennemført ransagninger og sikret forskelligt udstyr til tekniske undersøgelser.

Der er endnu ikke taget stilling til, om manden skal fremstilles i grundlovsforhør.

quote Der er tale om et kompliceret nedbrud, som kræver detaljeret viden om YouSees setup og tv-platform. Vi vurderer på den baggrund, at der er tale om en bevidst skadelig handling.

Koncernchef i YouSee, Pernille Erenbjerg

Et kompliceret nedbrud

- Der er tale om et kompliceret nedbrud, som kræver detaljeret viden om YouSees setup og tv-platform. Vi vurderer på den baggrund, at der er tale om en bevidst skadelig handling, siger koncernchef Pernille Erenbjerg.

Mere end en million tv-kunder blev ramt af nedbruddet, som siden er blevet efterforsket internt.

- Vi ved gennem det arbejde og de analyser, vi har lavet, at fejlen opstod på det udstyr, som vi bruger til at distribuere tv-signaler på, siger Pernille Erenbjerg.

- Vi har nu et klart billede af, hvad der er sket. Og vi har også et billede af, at der er tale om en bevidst skadelig handling, og derfor har vi nu overdraget sagen til politiet, tilføjer koncernchefen, som ikke vil gå i detaljer med hændelsen.

- Politiet har taget over, og de skal selvfølgelig bruge de fund, vi har gjort undervejs, i deres efterforskning, siger Pernille Erenbjerg. 

YouSee-direktør Jaap Postma sagde onsdag til Ritzau, at nedbruddet kan føres tilbage til både hardware og software, der distribuerer tv-signalet.

Men nedbruddet i tv-signalet hos YouSee og den efterfølgende analyse får TDC til at gennemgå andre dele af forretningen, der også omfatter telefoni og internet, for eventuelle svagheder i sikkerhedsprocedurer.

quote Politiet har taget over, og de skal selvfølgelig bruge de fund, vi har gjort undervejs, i deres efterforskning.

Koncernchef i YouSee, Pernille Erenbjerg

- Det tror jeg, en hændelse af den her karakter vil gøre i enhver virksomhed, siger Pernille Erenbjerg.

Mandag meldte Center for Cybersikkerhed (CFCS) under Forsvarets Efterretningstjeneste ud, at man gik ind i sagen.

I første omgang lød meldingen fra CFCS, at det var ren rutine. Tv-signalet er en del af det nationale beredskab, og derfor bliver CFCS automatisk involveret ved større nedbrud.

Men nu tyder noget - ud fra TDC's anmeldelse at dømme - på, at der ligger en form for forbrydelse bag.

Umiddelbart fremgår det dog ikke, om den "bevidst skadelige handling" er sket i form af et hackerangreb, eller om der er tale om en form for fysisk sabotage eller måske noget helt tredje.

Kommunikationsafdelingen hos Københavns Politi oplyser telefonisk til Ritzau, at man har modtaget en anmeldelse i sagen. Desuden oplyser man, at sagen er givet videre til efterforskningsenheden. 

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik