Taxa-ballade: To demonstrationer mod Uber fredag

Protesterne fortsætter i taxabranchen - nu demonstrerer chaufførerne igen mod Uber-tjenesten.

Der har været uro i taxabranchen, lige siden den amerikanske kørselstjeneste Uber i 2014 etablerede sig i Danmark. Med få klik på en smartphone kan kunder få en privat bilejer til at køre dem fra A til B i hele København. Men det er ulovligt, mener flere i taxabranchen.

I dag, fredag, får konflikten mellem Uber og den etablerede taxa-branche et nøk opad. Der er nemlig indkaldt til to demonstrationer mod Uber fredag formiddag, skriver Avisen.dk ifølge Ritzau.

Demonstrationerne foregår begge ved Hilton-hotellet nær Københavns lufthavn. Her skal Ubers danske direktør Mathias Thomsen tale ved konferencen Nordic Startup Conference, der sætter fokus på iværksætteri på teknologiområdet.

Den ene af de to demonstrationer er indkaldt af fagforeningen Københavns Chauffører, der er fagforbundet 3F's afdeling for blandt andet københavnske taxachauffører.

Her kritiserer man blandt andet, at Uber ofte fremhæves som et godt eksempel på den såkaldte deleøkonomi. Et begreb, der som regel dækker over, at private sælger, lejer eller låner ting ud til hinanden.

- Vi er nødt til at have et opgør, hvor vi skelner mellem profitdrevet deleøkonomi og reel, mellemfolkelig deleøkonomi. For Uber deler ikke med andre end sig selv, og meget tyder på, at de heller ikke betaler skat i Danmark, siger Bo Weye Hansen, faglig konsulent i 3F Københavns Chauffører, til Avisen.dk.

Den anden af de to demonstrationer ved Hilton-hotellet arrangeres af brancheforeningen Taxaførere i Danmark (TiD). Her pointerer formand Søren Nicolaisen over for Avisen.dk, at konferencen forsøger at fremhæve gode eksempler teknologivirksomheder i Norden.

- Jeg synes ikke, Uber skal fremhæves som et godt eksempel på, hvordan man driver virksomheder her i Norden. De er politianmeldt af Trafikstyrelsen og en lang række chauffører er sigtet af politiet. Teknologien er måske smart, men lanceringen af den er i enhver forstand på den forkerte siden af loven, siger Søren Nicolaisen, som er formand for Taxaførere i Danmark.

Kritikken fra taxabranchen preller dog af på arrangørerne af konferencen. De har ingen planer om at pille Uber-direktøren af programmet. I Tech Nordic Advocates, som står bag konferencen, ser man nemlig Uber som en del af en uundgåelig udvikling.

- Uber ville ikke være her, hvis ikke forbrugerne havde appettiten på at bruge deres tjeneste. De udfylder et hul i markedet, så det er jo en helt naturlig udvikling. De har skabt en platform, der forstyrrer den traditionelle branche. Den udvikling er ualmindeligt svær at stoppe, siger Jeanette Carlsson, direktør i Tech Nordic Advocates, til Avisen.dk.

Hun afviser samtidig, at der skulle være noget problem i, at Uber er politianmeldt af Trafikstyrelsen.

- Indtil man er kendt skyldig, er man jo altså uskyldig. Samtidig er Ubers softwareafdeling jo blevet optaget i Dansk Industri. Det ville de jo nok ikke blive, hvis de var så slemme, som det bliver fremstillet, siger Jeanette Carlsson til Avisen.dk.

Avisen.dk har fremlagt 3F's og TiD's kritik for Uber. Virksomheden ønsker dog ikke at kommentere kritikken, skriver Ritzau.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik