Tandlæge presset i bund: 500 børn er ikke blevet indkaldt i to år

I Tårnby er tandplejen så presset, at over 500 børn og unge ikke har været til rutine-tjek ved tandlægen i to år.

Den kommunale tandpleje i Tårnby Kommune har svært ved at følge med.

Flere hundrede børn er ikke blevet indkaldt til rutinemæssige undersøgelser de seneste to år, selvom det er det, som Sundhedsstyrelsen anbefaler.

quote Det er fuldstændig uacceptabelt. Simpelthen.

Dorthe Hecht, Enhedlisten, medlem af Økonomiudvalget i Tårnby

- Den situation, vi står i lige nu, er, at den helt basale tandpleje, det forebyggende tandpleje, den fungerer ikke, siger Dorthe Hecht, Enhedlisten, der er medlem af Økonomiudvalget og Sundheds- og Omsorgsudvalget i Tårnby Kommune.

Ifølge Sundheds- og Omsorgsudvalget er der helt præcist 521 børn og unge i kommunen, der lige nu ikke er blevet indkaldt til undersøgelse indenfor de sidste 2 år.

- Det er fuldstændig uacceptabelt. Simpelthen, siger Dorthe Hecht.

Årsagen til, at så mange børn og unge ikke er blevet indkaldt til et almindeligt tandlægetjek, er, blandt andet, at kommunen har svært ved at rekruttere og fastholde tandlæger. Og det er en udfordring, mange andre kommuner uden for storbyerne, også står med:

- Det er noget, der er kommet over de seneste år. Men vi kan mærke, at det bliver mere og mere, siger formand for Tandlægeforeninge, Susanne Kleist.

Tandklinikker har svært ved at følge med. Blandt andet i Tårnby har mere end 500 børn og unge måtte vente mere end to år på at få en indkaldelse til regelmæssige undersøgelser hos den kommunale tandpleje.

I Tårnby Kommune får de kommunale tandlæger en lavere løn end tandlæger i andre kommuner i Region Hovedstaden, og derfor har et politisk flertal tidligere besluttet at forsøge at løse rekrutteringsproblemet ved hæve tandlægelønnen fra december 2018.

Patienter dukker ikke op

Borgmesteren i Tårnby har ikke kunne stille til op interview, men han siger til TV 2 Lorry, at problemet med, at så mange børn må vente på tandlægeundersøgelser i kommunen udover mangel på tandlæger, også skyldes, at patienterne ikke dukker op til deres behandlinger.

Derfor er der iværksat en række tiltag, der skal minde forældre om deres børns tandlægetider. Hvis de initiativer kombineret med lønstigningerne ikke løser problemet, skal det tages op i Økonomiudvalget igen, lyder det.

Men problemstillingen bliver faktisk allerede taget op på næste Økonomiudvalgsmøde. Og spørger man Dorthe Hecht skal der gøres endnu mere allerede nu for at få ansat flere tandlæger:

- De løber og knokler, det bedste de har lært. Men hvis der ikke er hænder nok, nytter det ikke noget. Det er der løsningen ligger, siger hun.

Tårnby Kommune håndterer alle akutte børne- og ungepatienter, og hvis den kommunale tandpleje ikke har tid, skal kommunen helt eller delvist dække udgifterne for en behandling i det private.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik