Tæskede klassekammerat på fødselsdag: Nu har skolen bortvist syv elever

Et nyt fænomen, hvor man giver sine venner tæsk i det samme antal sekunder, som vennen fylder år, breder sig. Syv elever riskikerer at blive smidt ud fra skole.

Én specifik sag fra Roskilde Katedralskole har fyldt meget på det seneste. En sag, hvor en 16-årig dreng på sin fødselsdag modtog spark, slag og skub fra sine venner i 16 sekunder - mens de filmer det hele.

quote Jeg synes helt klart, at man som skole sender et signal om, at der er nogle ting, vi tolererer og nogle ting, vi ikke tolererer. Og det står også klart og tydeligt i vores studieordningsregler, at vold og slåskampe ikke er noget, der skal finde sted på skolen.

Nicolas Ditlev Fromsejer, Elevrådsformanden, Roskilde Katedralskole

Men det hele var bare en leg, som gik ud på at optage en sjov video, lyder det fra eleverne selv. Men de syv elever, der tæskede deres ven, risikerer nu at blive smidt ud fra skolen.

En så voldelig og helbredstruende adfærd er i strid med skolen grundlæggende værdier, lyder det fra skolen i begrundelsen for, hvorfor eleverne nu er blevet bortvist. Selv om eleven var fuldstændig uskadt.

Skolen har i dag ikke ønskte at udtale sig om sagen til TV 2 Lorry, men ifølge elevrådsformanden er det vigtigt at få sagt fra mod episoden.

- Jeg synes helt klart, at man som skole sender et signal om, at der er nogle ting, vi tolererer og nogle ting, vi ikke tolererer. Og det står også klart og tydeligt i vores studieordningsregler, at vold og slåskampe ikke er noget, der skal finde sted på skolen, siger elevrådsformanden Nicolas Ditlev Fromsejer.

Den 16-årige elev, som overfaldet gik ud over, har dog selv forklaret sig i sagen i en erklæring:

I forbindelse med min 16-års fødselsdag besluttede mine venner og jeg at lave noget sjov og ballade ved at optage en sjov video. Vi besluttede at lave nogle spilleregler: ingen slag mod hovedet og slagene måtte kun være markeringer til optagelsen.

Og ifølge de syv bortviste elevers juridiske repræsentant, så hviler sagen også på et tyndt grundlag. 

quote Skolen har ikke belyst sagen. De har ikke hørt på de her elever eller deres forældre. Eleven (der havde fødselsdag, red.) fortæller jo også selv, at det bare var en leg. Han har været hos politiet og blevet afhørt.

Gülüm Yalcin, Direktør, Rådgivningshuset Jura

- Skolen har ikke belyst sagen. De har ikke hørt på de her elever eller deres forældre. Eleven (der havde fødselsdag, red.) fortæller jo også selv, at det bare var en leg. Han har været hos politiet og blevet afhørt, siger Gülüm Yalcin, der er direktør hos Rådgivningshuset Jura.

Sagen kan ende med at blive droppet

Netop derfor er Midt- og Vestsjællands Politi godt i gang med helt at droppe sagen. I dag henviser Roskilde Katedralskole til en pressemeddelelse på sin hjemmeside. Her fremgår det, at skolen fortsat betragter hændelsen som rå vold.

Ifølge flere af eleverne er det dog for voldsomt, hvis de syv elever udvises.

- De var alle sammen med i det og sagde ja til det alle sammen, siger Sultan Bayram, der er gymnasieelev på Roskilde Katedralskole og tilføjer:

"Også offeret?"

- Ja, også offeret. Jeg kender personlig nogle af hans venner og jeg ved, at han var med på det, siger hun.

"Er det en ny på at fejre fødselsdag på i gymnasieverdenen?"

- Jeg kender mange fra andre gymnasier og jeg ved, at de også gør det andre steder, når deres venner fykder 16 eller 18 år – så er det for sjov, at man får 16 eller 18 sekunders tæsk.

quote Jeg ved, at det var nogle drenge, som hyggede sig og havde det sjovt – med noget, de selv syntes var sjovt

Ricki Rohhe Andersen, Elev, Roskilde Katedralskole

En anden elev, Ricki Rohhe Andersen, fortæller også, at episoden ifølge ham var langt mere sjov end vold.

- Jeg ved, at det var nogle drenge, som hyggede sig og havde det sjovt – med noget, de selv syntes var sjovt, siger han.

En underskriftsindsamling mod bortvisningerne af de syv elever er for længst gået i gang på skolen blandt de andre elever, ligesom der også er oprettet støttegruppe på Facebook. 

- Skolens håndtering af sagen, da de bliver bekendt med videoen, kan jeg godt forstå. For det ser jo voldeligt ud. Men om der er tale om en voldssag – det burde de så finde ud af, ved at holde møder med eleverne, hvor de har mulighed for at belyse sagen, siger Gülüm Yalcin, der er forsvarsadvokat for de syv bortviste elever.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik