Foto: Søren Bidstrup

Syv borgmesterposter skal besættes: Det går partierne efter

Der bliver kamp om borgmesterposterne i København i år. Særligt overborgmesterposten er mere nervepirrende end tidligere.

Overborgmesteren i København har altid været socialdemokrat. Men politikerne i København skal ikke kun slås om den ene titel:

I kommunen skal der udnævnes seks yderligere borgmestre. Lige nu sidder Socialdemokratiet, Enhedslisten, SF, Radikale Venstre, DF og Venstre på posterne, mens De Konservative og Liberal Alliance må undvære.

Men alt kan ændre sig i år, hvor især Alternativet har mulighed for at stjæle en borgmesterpost, hvis de stormer ind i borgerrepræsentationen, som meningsmålinger har forudsagt, at de gør.

TV 2 Lorry har spurgt partierne, hvem de mener skal være overborgmester, og hvilken borgmesterpost de helst selv vil ende med efter valget.

Se hele debatten her:

06:59

Politikerne fortalte, hvem de vil pege på som den næste overborgmester.

Luk video

Hvem skal have overborgmesterposten?

Frank Jensen, Socialdemokratiet, har været overborgmester i otte år. Og det vil han gerne blive ved med at være, selvom Enhedslisten ånder ham i nakken:

- Skule vi blive mindre, vil jeg forsøge at konstituere mig, så jeg kan fortsætte som borgmester. Men hvis man gerne vil have, at jeg skal fortsætte som overborgmester, så skal man stemme på Socialdemokratiet, siger han.

- Jeg har lavet budgetforlig med alle partier heroppe, og jeg vil fortsætte med det brede samarbejde, siger Frank Jensen. 

Disse partier har borgmesterposterne nu:

  • Overborgmester: Socialdemokratiet, Frank Jensen
  • Teknik og Miljø: Enhedslisten, Morten Kabell
  • Børn og Ungdom: Venstre, Pia Allerslev
  • Beskæftigelse og Integration: Radikale Venstre, Mia Nyegaard
  • Sundhed og Omsorg: SF, Ninna Thomsen
  • Kultur og Fritid: DF, Carl Christian Ebbesen
  • Social: Socialdemokratiet, Jesper Christensen

 Enhedslisten, der kan ende med at blive det største parti, vil gerne have posten, men ikke for enhver pris:

- Det vigtigste for os er at få vores politik igennem. Vi vil gerne have overborgmesterposten, men det skal være med støtte fra nogen, der vil føre vores politik sammen med os. Vi er ikke interesset i at lave flere parkeringspladser eller skattelettelser med højrefløjen. Vi vil konstituere os med dem, vi er mest enige med, siger Ninna Hedeager Olsen, Enhedslistens spidskandidat.

SF og Radikale Venstre har meldt ud, at de støtter Frank Jensen som overborgmester. Alternativet, der kan blive et af de store partiet i borgerrepræsentationen, vil endnu ikke sige, hvem de peger på:

- Vi går til valg på at sikre, at vi får mest mulig valuta for vores mandater. Vi går efter politik før personber, og vi peger på en bæredigtig og grøn overborgmester, siger Alternativets spidskandidat, Niko Grünfeld.

Liberal Alliance peger på den overborgmester, der kan give flest blå borgmesterposter, mens Cecilia Lonning-Skovgaard udtaler, at hun peger på sig selv, selvom hun ikke tror, det bliver realistisk i år.