Sygehuse jubler: Afdelinger nomineret til arbejdsmiljøpris

Bispebjerg Hospital og Hvidovre Hospital er repræsenteret på liste over steder med godt og forbedret arbejdsmiljø.

Historier om sygehuse handler ofte om overbelastede afdelinger, personale, der er ved at bukke under, og hyppige nedskæringer - men det gælder ikke for alle afdelinger.

For Arbejdsmiljørådet har mandag morgen offentliggjort listen over nominerede arbejdspladser til årets Arbejdsmiljøpris, og her er både Bispebjerg Hospital og Hvidovre Hospital med.

Mere præcist er det Bispebjergs intensivafdeling og Hvidovres fødeafsnit, der er nomineret.

Intensivafdelingen på Bispebjerg Hospital er i sagens natur et sted, hvor patienterne er meget syge, og arbejdspresset er højt døgnet rundt. Afdelingen har - skriver Arbejdsmiljørådet - arbejdet intenst med at forbedre miljøet - særligt om natten.

- Det er hårdt at være på nattevagt, men det skal ikke være hårdere end nødvendigt, siger Catrine Gamst-Thomsen, intensivsygeplejerske og arbejdsmiljørepræsentant på intensivafdelingen på Bispebjerg Hospital.

Dæmpet lys og plads til hvile

Derfor er der gennemført en årelang indsats, der har sigtet imod at gøre forholdene bedre - både for ansatte og patienter.

Der er indført dæmpet belysning på stuer, gange og computerskærme, og personalet har fået bedre mulighed for hvile, når arbejdspresset i øvrigt tillader det.

Tidligere var det nattevagterne, der skulle stå for generel oprydning, men den opgave er flyttet til en aftenvagt. Dermed er der mindre uro for ansatte og indlagte.

quote Når jeg hører nye kollegaer sige, ’nej, hvor er det dejligt at have nattevagt her’, så ved jeg, at vi har fat i noget.

Catrine Gamst-Thomsen, intensivsygeplejerske og arbejdsmiljørepræsentant

- Mine kollegaer og jeg oplevede, at vi var mere irritable og grådlabile og havde hjertebanken og migrænesymptomer efter endt nattevagt. De stress-symptomer er der blevet væsentligt færre af, efter vi har indført ændringerne på afdelingen, siger Catrine Gamst-Thomsen og tilføjer:

- Når jeg hører nye kollegaer sige, ’nej, hvor er det dejligt at have nattevagt her’, så ved jeg, at vi har fat i noget.

Arbejdsmiljørådet kalder Bispebjerg Hospitals indsats på afdelingen for inspirerende, og afdelingen er nomineret i kategorien psykisk arbejdsmiljø.

Nu bliver jordemødrene

Få kilometer væk - på Hvidovre Hospital - er det landets største fødegang, der er nomineret.  Her gælder det kategorien Unge og nyansattes arbejdsmiljø.

quote Nu er vi oppe på fuld normering, og vi har faktisk flere ansøgere, end vi kan ansætte.

Liv Fosdal Keiding, jordemoder og arbejdsmiljørepræsentant

Nomineringen kommer efter et hårdt år, hvor afdelingen i en længere periode i 2018 manglede 40 procent af de jordemødre, der var brug for. Men den udvikling er vendt.

Der er udviklet et mentor- og kompetenceprogram til nyuddannede og nyansatte jordemødre - og det var der hårdt brug for, for personalemanglen gjorde ondt.

- Vi oplevede, at vi havde svært ved at rekruttere og fastholde jordemødre. Det blev klart for os, at de nyuddannede jordemødre, der havde været studerende hos os, heller ikke havde lyst til at søge de ledige stillinger, så vi var nødt til at ændre på tingene, siger Liv Fosdal Keiding, jordemoder og arbejdsmiljørepræsentant på Fødegangen på Hvidovre Hospital gennem de seneste fem år.

Nu er udviklingen vendt.

- Nu er vi oppe på fuld normering, og vi har faktisk flere ansøgere, end vi kan ansætte. Derfor er vi rigtig stolte af nomineringen til Arbejdsmiljøprisen. For det viser, at vi har gjort noget rigtigt, siger Liv Fosdal Keiding, der er jordemoder og arbejdsmiljørepræsentant på afdelingen.

Arbejdsmiljørådet begrunder nomineringen med, at de nye programmer er et udtryk for, at det det svarer sig at prioritere modtagelsen af nye medarbejdere. 

Afdelingen er landets største - der kommer cirka 7.000 små nye borgere til verden hvert år på Hvidovre Hospital.

Arbejdsmiljøprisen

Arbejdsmiljøprisen uddeles af Arbejdsmiljørådet en gang om året - til fire arbejdspladser, som har gjort noget særligt for arbejdsmiljøet. De nominerede vælges af Dansk Arbejdsgiverforening, Fagbevægelsens Hovedorganisation, Kommunernes Landsforening, Lederne, Akademikerne og formanden for Arbejdsmiljøtrådet, Christina Lage.

 

Prisen uddeles den 8. april i DGI Buyen.

 

Årets andre nominerede og kategorier er:

 

Arbejdsulykker (Reduktion af risiko)

Danish Crown Ringsted

Lemvig-Müller A/S

Regionspsykiatrien Horsens (Region Mildtjylland

 

Psykisk Arbejdsmiljø

Adserballe & Knudsen A/S

Intensiv Afdeling, Bispebjerg

Sorø Sundhed og Omsorg, Sorø Kommune

 

Muskel- og Skeletbesvær

Dagtilbudsafdelingen, Odense Kommune

NCC Danmark A/S

Neurologisk Afsnit, regionshospitalet Viborg

 

Unge og Nyansattes Arbejdsmiljø

Fødeafsnittet, Hvidovre Hospital

Klinik Medicin, Regionshospital Nordjylland

Pædagogisk psykologisk Rådgivning, Kolding Kommune

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik