02:25

Sygehus erstattede dåsemad med grøntsager: Så faldt sygefraværet

Da Nordsjællands Hospital udskiftede dåsemad og frostvarer med friske råvarer var det ikke kun patienterne, der blev gladere. Personalets sygefravær faldt nemlig markant.

Før serverede de fryse- og dåsemad på Nordsjællands hospitaler, men patienterne var så utilfredse med den kedelige spise, at noget drastisk måtte ændres.

Her er vi alle sammen super glade, når vi går hjem fra arbejde, fordi vi virkelig har produceret noget, som var godt.

Pernille Faurschou, køkkenassistent på Nordsjællands Hospital

I dag hakker køkkenpersonalet økologiske grøntsager, laver små anretninger og langtidssteger kødet.

Det har ikke kun givet gladere patienter - også køkkenpersonalets sygefravær er faldet markant. 

- Det med sygdom har ikke noget at gøre med at have travlt. Det har noget at gøre med, hvor glad man er for at komme på arbejde, og hvordan man har det, når man går hjem. Og her er vi alle sammen super glade, når vi går hjem fra arbejde, fordi vi virkelig har produceret noget, som var godt, siger Pernille Faurschou, der er køkkenassistent. 

Sygefraværet faldt fra 3,5 til 0,8 procent. 

Læs også Her kæmper kommunerne med højt sygefravær

Egen slagter og økologi

- Det er meget mere spændende at lave, og der er mange flere farver op tallerknerne. Vi laver alting fra bunden af. Det er ikke noget med at åbne poser og dåser, siger hun.

Vi laver alting fra bunden af. Det er ikke noget med at åbne poser og dåser.

Pernille Faurschou, køkkenassistent på Nordsjællands Hospital

Også kokken Michael Klaimer har fået glæden ved sit fag tilbage: 

- Det er friske råvarer. Det er så lækkert. Det giver en faglig stolthed som kok, siger han.

Nordsjællands Hospital er i gang med at ansætte egen slagter til køkkenet. Derudover har de det "økologiske spisemærke i bronce", hvilket betyder at 30 procent af maden er økologisk. 

Læs også Højt sygefravær blandt 1813-ansatte giver lange ventetider