Sygefravær koster Københavns Kommune en milliard

Det er ikke feber og ondt i halsen, der har sendt sygefraværet for de ansatte i Københavns Kommune på himmelflugt, skriver Politiken mandag.

For de 46.000 medarbejde, der sidste år blev liggende under dynen i gennemsnitligt 21 dage - eller det samme som en hel måneds arbejdsdage - hed diagnosen først og fremmest faldende arbejdsglæde og manglende anerkendelse fra chefen.
»Sygefraværet handler i høj grad om ledelsesformen«, siger Claus Juhl, der er administrerende direktør i kommunens økonomiforvaltning, til Politiken.
De kommunalt ansatte københavneres fravær er steget støt siden årtusindskiftet. Det betød, at 830 millioner skattekroner sidste år gik til løn under sygdom - i stedet for service til Københavns borgere.
Ifølge Claus Juhl skyldes fraværet især, at topembedsmændene hellere vil betjene det politiske liv end tilgodese medarbejderne med 'de varme hænder'. Når lederne ikke formår at motivere de ansatte, vil det i sidste ende ramme borgerne.
»Kommunale topembedsmænds arbejdsindsats retter sig i alt for høj grad imod at servicere politikerne og at lave beslutningsgrundlag. (...) Det betyder, at borgerne i en kommune som København ikke i tilstrækkelig grad får det fra embedsmændene, som de med rimelighed kan forvente«, indrømmer kommunens øverste forvaltningschef over for Politiken.
Lektor i socialvidenskab på RUC, Søren Juul, forsker i anerkendelse og erklærer sig »helt enig« med Claus Juhls nye linje. »Det er yderst fornuftigt og godt, at en topembedsmand begynder at tale om anerkendelse på den måde«, siger Søren Juul til Politiken.
Anerkendelse er ifølge ham »en forudsætning for, at et menneske kan leve et godt liv«.
Kommunens nyeste statistik viser, at det især er kvinder, unge under 25, og de midaldrende på 50-59 år, der gør Københavns sygefravær til et af landets højeste - blandt storbyerne kan kun Århus matche hovedstaden. Samtidig er der stor forskel på fraværet i de forskellige faggrupper med sosu-assistenterne som de mest sygemeldte.
I 2006 iværksatte kommunen en arbejdsplan, der i løbet af tre år skal nedsætte fraværet med mindst to dage pr. ansat. Siden er tallet dog fortsat med at stige, skriver Politiken.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik