Sverige dropper ID-kontrol

ID-kontrollen til Sverige, som har været til stede siden januar sidste år, afskaffes.

Sverige stopper ID-kontol på busser, tog og færger mellem Danmark og Sverige, rapporterer Sveriges Radios nyhedsudsendelse Ekot.

Det skriver Ritzau. 

I stedet indfører man kameraovervågning og automatisk nummerplade-aflæsning ved grænsen, oplyser Sveriges transportminister ved et pressemøde. 

ID-kontrollen har da også fra starten irriteret mange pendlere, da det besværliggør og forlænger rejsen over Øresund. 

Store udgifter

DSB har siden grænse- og ID-kontrollen på rejser til Sverige opgjort et fald svarende til 2,2 millioner færre passagerer, hvilket svarer til en nedgang på cirka 12 procent. 

Tranportministeren oplyste i et svar til Folketinget i februar 2017, at DSB brugte 69,8 millioner kroner i 2016 på at kontrollere kunderne.

Den svenske regering krævede ID-kontrollen indført den 4. januar 2016 mellem Danmark og Sverige for at kontrollere de store flygtningestrømme over Sundet. 

Men allerede, da svenskerne indførte ID-kontrollen, var daværende transportminister Hans Christian Schmidt (Venstre) kritisk over for de konsekvenser, den kunne få på den danske side.

Besværlig rejse

Der er både blevet foretaget kontrol i lufthavnen i Danmark og i Hyllie på den svenske side.

DSB har forsøgt at komme pendlerne i møde ved at lette proceduren en anelse. Man har eksempelvis ændret i køreplanen således, at togene ankommer og afgår fra samme perron i Kastrup, så pendlerne slap for at trave gennem Terminal 3 i Københavns Lufthavn over til en anden perron med id-papirerne i hånden. 

Den svenske regering forlængede grænsekontrollen frem til 4. maj 2017 for tre måneder siden. 

- Behovet for orden og sikkerhed er fortsat stort. Vi er fortsat i et usikkert stadie, sagde den svenske statsminister Stefan Löfven til nyhedsbureauet TT dengang.

Færre flygtninge krydser grænsen

Ifølge det svenske medie Aftonbladet, så skyldes beslutningen, at der kommer færre asylansøgere til Sverige. 

Man har besluttet, at det derfor ikke kan svare sig at blive ved, konsekvenserne taget i betragtning. 

Beslutningen vækker dog ikke glæde hos Dansk Folkeparti.

- Der er jo ingenting, der tyder på, at der er kommet bedre styr på situationen. Jo, antallet er faldet, og det er meget fornuftigt - men det er stadig på et højt niveau.

- Vi ser fortsat terrorangreb og kriminalitet - også i Sverige. Så der er ikke nogen gode argumenter for at begynde at afvikle grænsekontrollen. Den danske grænsekontrol skal selvfølgelig køre videre, siger udlændingeordfører Martin Henriksen (Dansk Folkeparti).


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik