Svenskere dropper samarbejde med Aalbæk efter klap i numsen

Peter Aalbæk Jensen må ikke længere optræde som producent på film, der optages i svensk filmby. Det sker på baggrund af hans udtalelser om sexchikane.

Peter Aalbæk Jensen må ikke længere optræde som producent på Zentropas film, der optages i den svenske filmby Trollhättan. Foto: Kasper Palsnov / Scanpix

Den svenske filmstøtteorganisation Film i Väst meddeler sammen med filmselskabet Zentropa, der holder til i Filmbyen i Avedøre, at Peter Aalbæk Jensen ikke længere kan optræde som producent på film, der støttes af Film i Väst.

Det står fast, efter parterne mødtes tirsdag aften.

Svenskerne har kritiseret den danske filmmand for ikke at tage tilstrækkeligt afstand fra seksuel chikane.

Peter Aalbæk Jensen har blandt andet sagt, at han flere gange har klappet kvindelige kolleger bagi. 

Læs også Kvindelig borgmester måtte udstå sexchikane og spytklatter

Fælles værdigrundlag

Samarbejdet med Film i Väst er af stor betydning for Zentropa, der blandt andet har optaget mange af instruktøren Lars von Triers film i den svenske filmby Trollhättan nord for Göteborg.

Mødet mellem Film i Väst og Zentropa har også medført en aftale om et fælles værdigrundlag, der bygger på nultolerance mod alle former for chikane.

- Vi ser frem imod et fortsat godt samarbejde og fokuserer fremadrettet på at udvikle og producere nye film og tv-dramaer med høj kunstnerisk kvalitet og seermæssig succes, hedder det ifølge en fælles pressemeddelelse. 

Og selv om Peter Aalbæk Jensen  har vakt harme i Sverige med sine udtalelser om sexchikane, så er filmselskabet Zentropas samarbejde med den svenske filmby Trollhättan ikke i fare, har Zentropas administrerende direktør Anders Kjærhauge tidligere udtalt.

- Vi har arbejdet sammen med dem i 25 år, og det er jo ikke første gang, at vi er uenige.

- Vi respekterer, at Film i Väst måtte have issues omkring hvad Zentropa gør, og hvad Peter siger. Det løser vi, ligesom vi har gjort det før, siger Anders Kjærhauge.

Peter Aalbæk Jensen er ikke længere producent på Lars von Triers film, og at han har heller ikke været med til at finansiere intruktørens kommende film. 

Læs også Zentropa-direktør stopper: Ålen vil være menigmand

Ingen fortrydelse

Der er ingen fortrydelse at spore hos filmmanden Peter Aalbæk Jensen, selv om hans udtalelser betyder, at han ikke længere skal være med til at lave film i Sveriges svar på Hollywood.

Han var ikke med til mødet itrsdag aften, men fik beskeden på sms og er dagen efter afklaret med situationen.

- Jeg har nægtet at underkaste mig en sindelagskontrol. Og jeg er gammel og erfaren nok til at vide, at hvis man nægter at underkaste sig, så har det en pris. Og den tager jeg uden at kny, siger han til Ritzau.

Peter Aalbæk Jensen har ikke ønsket at moderere sine udtalelser og komme svenskerne i møde, selv om det måske kunne bløde op på situationen.

- Man kan selvfølgelig diskutere, hvor stædig en gammel mand skal være.

- Det er helligt for mig, at jeg kan gøre og sige, hvad jeg vil, men jeg respekterer også, at Film i Väst kan gøre og sige, hvad de vil.

- Jeg kan jo ikke give dem mindre frihedsgrader, end jeg selv kræver, siger Peter Aalbæk Jensen.

Filmanden var frem til sin 60-års-fødselsdag sidste år direktør for Zentropa, men har siden haft en rolle som producent, der kan sættes ind, hvor der er behov for det.


Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret