Svaner styrter i døden: Nu fjerner man livsfarlig ledning

20 gange om året falder der døde svaner ned fra himlen i København. Nu bruger kommunen millioner på at redde svanernes liv.

Det er farligt at være svane i en storby. 

Årligt drætter 15 til 20 svaner ned fra himlen og styrter i døden, men nu fjerner Københavns Kommune en del af synderen for dødsfaldene.  

quote Når en så stor fugl som en svane, der kan veje op til 10 kilo, mister fart, så er det ligesom en jumbojet - den falder direkte ned og slår sig ofte ihjel med det samme.

Knud Flensted, Biolog ved Dansk Ornitologisk Forening.

Svanerne flyver nemlig ind i de såkaldte luftledninger, der blandt andet er sat op omkring søerne i København for at skabe bedre belysning til biler og cyklister.

Københavns Kommune har nu taget hul på at fjerne de livsfarlige stålkabler omkring søerne. Man har startet med Dronning Louises Bro, der nu igen er sikker for svanerne, men arbejdet er ikke færdigt. Også kablerne over Gyldenløvesgade, Fredensbro og Torvegade vil blive gravet ned inden året er omme. 

- Biodiversiteten i København skal styrkes, så københavnerne ikke er berøvet glæden ved et mangfoldigt dyreliv og en frodig bynatur. Det betyder selvfølgelig også, at vi skal værne om det rige fugleliv, vi har ved søerne, og sikre at fuglene har nogle ordentlige levevilkår, siger teknik- og miljøborgmester i København, Morten Kabell, Enhedslisten. 

Kommunen har afsat 5,4 millioner til at redde svaneliv ved at fjerne lyskabler. 

Svanerne dør på stribe

Svaner er som en jumbojet, når de styrter ned

Københavns Kommune forsøgte tidligere at sætte reflekser på ledningerne, men lige meget hjalp det. Svanerne har nemlig øjne på siden af hovedet, så derfor ser de ikke ledningen, selvom den er lige foran dem. 

quote De brækker simpelthen halsen, eller der sker andre skader, når de falder ned på kørebanen.

Ann Lübbers, kommunikationsmedarbejder hos Falck.

- Hvis svanen ikke ser ledningen i tide, vil den forsøge at flyve under, men den bliver bange, når den ikke kan lette igen. Når en så stor fugl som en svane, der kan veje op til 10 kilo, mister fart, så er det ligesom en jumbojet - den falder direkte ned og slår sig ofte ihjel med det samme, siger Knud Flensted, Biolog ved Dansk Ornitologisk Forening. 

I marts fortalte TV 2 Lorry om et svanedødsfald netop på Dronning Louises Bro. Her faldt en svane ned midt på kørebanen. Det er tidligere sket, at en svane er styrtet i døden på forruden af en bil. 

- De brækker simpelthen halsen, eller der sker andre skader, når de falder ned på kørebanen, fortalte Ann Lübbers, der er kommunikationsmedarbejder hos Falck. 

 

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Natur

MUSVÅGE

Dom for giftdrab på fredet rovfugl skal være hårdere, mener ornitologer

træ

130 år gammelt træ udsat for hærværk: "Det var et dejligt og smukt træ"

Flue inficeret med ny opdaget svamp

Ukendte svampe opdaget i Nordsjælland og på Amager - æder levende fluer indefra

Eleverne i 1.b på Engelsborgskolen i Lyngby har været så dygtige til at udforske de små dyr i den nære natur, at de tirsdag vandt førstepræmien i den landsdækkende Mikroforskerkonkurrence 2020.

Skoleklasse fra Lyngby er landets bedste mikroforskere

København

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere