Foto: Erik Refner - Ritzau Scanpix

Svampe-guide: Svampejægerens hemmelige steder og opskrifter

Vi har fået svampeeksperten Jørn Kofod til at komme med to gode bud på retter, man kan lave med indsamlede svampe. Og derudover får du tips til de bedste steder på Sjælland at samle svampe.

I weekenden trådte vi ind i årets første efterårsmåned - vi skal nu forberede os på en sæson med koldere, vådere og mere blæsende vejr.

Men der er også positive ting ved den kommende tid: Skovbunden myldrer af liv - og svampene skyder op ad jorden.

Derfor har TV 2 Lorry spurgt svampeekspert, Jørn Kofod, der er sjællandsk lokalformand for Foreningen til Svampekundskabens Fremme, om de bedste spots.

Han nævner Gribskov, som det bedste sted på Sjælland at samle svampe lige nu.

På kortet nedenfor ses en række steder omkring Gribskov, hvor man kan starte sin færd ud i skoven.

Se de bedste svampe-steder på kortet nedenfor:

Lige nu er det bedst at lede i gamle bøgeskove, mens det senere på året kan være bedst at kigge i granskove.

Andre eksempler på gode svampesteder er Tisvilde Hegn, Danstrup Hegn, Store Dyrehave, Gurre Vang, Horserød hegn og Hareskoven.

Svampesuppe i anledning af 100 års jubilæet 2005 Jacob de Neergaard Søllerød Kro

Til 4-5 personer:
 
  • 500 gram blandede svampe med smag
  • 25 gram usaltet smør
  • 1 fintsnittet skalotteløg
  • 1 finthakket hvidløg
  • Bladene fra 2 timiankviste
  • 1 liter hønsefond
  • 1 deciliter piskefløde
  • 2 deciliter letmælk
  • Havsalt og friskkværnet hvid peber
  • Eventuelt 1 spiseskefuld sherry
 
  1. Svampene renses og skæres groft.
  2. Smørret varmes op, til det er gyldent. Svampene tilsættes og sauteres, til de er let brunede.
  3. Derefter tilsættes skalotteløg, hvidløg og timian. Det sauteres, til løgene er gennemsigtige. Hvis man ønsker sherry skal det tilsættes nu og reduceres.
  4. Hønsefonden hældes på og det hele småsimrer i 15 minutter.
  5. Det hele blendes og koges op sammen med mælkeprodukterne.
  6. Suppen smages til og serveres med groft brød.

Svampekanapéer

Til 30 styks:
 
  • 800 gram svampe efter eget valg
  • 2-3 finthakkede rødløg
  • 1 teskefuld tørret timian
  • 20 salvieblade
  • Citronskal
  • 1 teskefuld bouillonpulver
  • 1 ½ deciliter piskefløde
  • ½ deciliter æblecider
  • To æggeblommer
  • 2 plader butterdej - 270 gram
  • Friskkværnet peber - smag til med salt
  • Eventuelt en fjerdedel teskefuld chili
 
  1. Rens svampene og skær dem i mindre stykker.
  2. Varm en pande med olie og sauter løg og svampe til de falder godt sammen og har afgivet en del af deres væske.
  3. Tilsæt timian, salvie, citronskal, bouillonpulver og æblecider og lad det koge ind i cirka 5 minutter.
  4. Kom fløden i og lad det reducere.
  5. Kom svampemasse i en skål og rør æggeblommerne i og lad det køle af.
  6. Hver plade butterdej rules ud og deles i 15 firkanter.
  7. Kom en klat svampemasse midt på (trin 1) og luk butterdejen skråt over (trin 2) og pres enderne sammen med en gaffel (trin 3), eventuelt pensel dem med et pisket æg.
  8. Bag dem i en forvarmet ovn på 180 grader i 20-25 minutter til de er gyldne.