Supermarked skifter til kødbakker af genbrugsplast

Forbrugerne i hovedstadsområdet er helt i front, når det kommer til at skære ned på plastik og vælge genbrugsløsninger. Seneste skud på stammen er en genbrugsbakke til kødet.

 Jimmy Jensen er ude at købe ind i Kvickly i Albertslund, hvor han bor. Ligesom så mange andre, er han bevidst om plastik, og om hvad det gør ved vores natur.

- Kødbakker og sådan nogle ting af plastik hober det sig jo hurtigt op, siger Jimmy Jensen.

Og Jimmy Jensen er ikke alene. Ude i butikkerne har de også opdaget, at forbrugerne efterhånden har et stort fokus på netop plastik.

Så i øjeblikket dukker der masser af alternativer op.

Netop her i Hovedstadsområdet bor der mange mennesker, som har fokus på miljøet, oplever Louise Lerche-Gredal, der er Head of Strategic Partnerships hos miljøorganisationen Plastic Change, hvor de netop kæmper for at mindske mængden af plastic.  

- Vi oplever, at vi her i hovedstaden har rigtig mange, der interesserer sig for den her dagsorden. Ligesom de interesserer sig for kød-dagsordenen, madspild og klima - så er plastik også noget, som rigtig mange forbrugere i Københavns-området er meget interesseret i, siger hun.

Ny bæredygtig bakke til dit kød 

En af de kæder, der tager forbrugernes ønske om at bruge mindre plastik alvorligt, er Coop.

Her har man netop nu fået en mere bæredygtig kødbakke i butikken af genbrugsplast. Den er blandt andet lavet af dine gamle plastikflasker.

Og det gør en forskel, for lige nu smider kunderne årligt 45 millioner kødbakker ned i kurven i Coops butikker.

Her ses den nye kødbakke, der er lavet af genbrugsplast.
Her ses den nye kødbakke, der er lavet af genbrugsplast.
Foto: TV 2 Kosmopol

Målet er, at godt 4.000 forskellige emballager i Coops butikker skal være bæredygtige.

quote På den måde sender vi jo også et meget tydeligt signal til alle vores andre leverandører omkring, at "vi skal altså gå i takt, og vi håber, at I vil følge med også".

Signe D. Frese, CSR Direktør Coop

- Vi ser det som et skridt på vejen. Der er jo mange måder at tænke løsninger på. I virkeligheden skal vi tage et skridt tilbage til den måde, som vi designer ting på. Hvordan vi designer vores emballage, og hvordan vi designer vores supermarkeder, siger Louise Lerche-Gredal.

Tydeligt signal til de andre leverandører

Især med Coops egne produkter, kan virksomheden gøre en forskel.

- I forhold til vores egne varemærker, dem der står Coop og Änglemark på, der kan vi altså rykke noget hurtigere. På den måde sender vi jo også et meget tydeligt signal til alle vores andre leverandører omkring, at "vi skal altså gå i takt, og vi håber, at I vil følge med også, siger Signe D. Frese, der er CSR Direktør hos Coop. Det vil sige, at hun har til opgave at have fokus på ansvarlighed.  

Plastikflaskerne, som kødbakkerne laves af, bliver lavet til små granulat-kugler, og så bliver de igen forvandlet til kødbakker.  

Granulat-kuglerne fra plastikflaskerne kan se sådan her ud. 
Granulat-kuglerne fra plastikflaskerne kan se sådan her ud. 
Foto: TV 2 Kosmopol

- Hvordan er det, vi har designet vores plasticbakke? Hvis den er sammensat af mange typer af plast i flere lag, så kan den ikke genanvendes. Hvorimod hvis vi designer den i en slags plast, som er godkendt til fødevarer, og som kan genanvendes ind i et lukket system, så den kan blive til nye plastbakker. Så er det, at vi begynder at tænke smart, siger Louise Lerche-Gredal.

- Det kødbakkerne kan, det er, at de kan skabe en stor plastfraktion, som vi kan bruge igen. Så på den måde giver det også mening i forhold til et ressourcespørgsmål, siger hun.

Ny handlingsplan: Mindre plast - snart pant på juiceflasker 

På Christiansborg har politikerne netop lavet en aftale om en national handlingsplan. Planen skal stramme op på vores forbrug af plastik og sørge for, at vi genbruger mere af det.  

Som en del af planen får vi også et nationalt plastikcenter. Centeret skal blandt andet samle viden om cirkulært plastforbrug. Målet er at få sorteret ud i det store antal plastikemballage, som vi har.

Og der er mere på listen. Supermarkedets tynde plastikbæreposer med hank skal også væk. Samtidig bliver vores pantsystem udvidet fra januar næste år. Det betyder, at vi også skal til at betale pant for de mange juice - og plastikflasker.

Målet er, at vi her i landet fra 2025 skal genbruge halvdelen af al plastik. I dag genbruger vi kun de 20 procent.

- Hver gang vi tænker over, hvordan vi bruger plast, så er vi med til at løse en del af problemet, siger Louise Lerche-Gredal.

quote Hver gang vi tænker over, hvordan vi bruger plast, så er vi med til at løse en del af problemet. 

Louise Lerche-Gredal. Head of Strategic Partnerships, Plastic Change

Væk med plastiktallerkner, vatpinde og sugerør

Også REMA 1000 satser ligesom hos Coop på miljøvenlige kødbakker.

Derudover har man i blandt andet Føtex-butikkerne fjernet plastiktallerkner, knive og gafler og erstattet med de mere miljøvenlige. Det gælder også i Irma-butikkerne og i Bilka, hvor vatpinde og sugerør i plast er røget samme vej.  

- Der findes også mikroplast herhjemme i vores egne farvande. Og det er ikke kødbakker, vi ser derude. Men det er nogle af de andre produkter, som vi kender fra vores husholdning eller hjemmefra. Det kan være vatpinde, kontaktlinser og plastikflaskelåg, siger Louise Lerche-Gredal.

quote Der findes også mikroplast herhjemme i vores egne farvande (...) det kan være vatpinde, kontaktlinser og plastikflaskelåg.

Louise Lerche-Gredal. Head of Strategic Partnerships, Plastic Change. 

Et andet eksempel på, at noget flytter sig, er Carlsbergs nye mere miljøvenlige løsning til dåseøl. De nye dåser er kun limet sammen på indersiden. På den måde bruger man mindre plastik, når man pakker dem. 

Og så er der de butikker, der hedder Løs Market. For nylig åbnede der en butik på Nørrebro. Her kan man blandt andet få nødder og andre tørvarer uden emballage.

Det nyeste: Supermarked uden varer

Mens plastikbakker, sugerør, bestik og poser langsomt flyver ud af butikkerne én efter én, så er der supermarkeder ude i verden, som forsøger at gå endnu længere.

quote Hvis alt skal være i genbrugeligt pap, og dit og dut og dat. Så kan jeg rende i alle mulige obscure forretninger fra nu af og til juleaften for at lave en hakkedreng. Det, tror jeg ikke, kommer til at ske.

Jimmy Jensen, Albertslund

- Det vi kan se ude i verden, det er, at der er supermarkeder, der er blevet varefri. Det vil sige, der er ikke nogen varer. Det, du gør er, at du scanner, det du vil have. Og så får du dine varer udleveret bagefter. Du får det i nogle ensrettede bokse, som du så kan komme tilbage og få fyldt op igen. På den måde får du reduceret dit emballageforbrug, siger Louise Lerche-Gredal fra Plastic Change. 

Men Jimmy Jensen synes stadig, at det er svært at få det til at hænge sammen, hvis man skal leve efter de strenge miljøregler.

- Det vil være nærmest umuligt for mig, at klare mine indkøb, hvis jeg skal tænke i den retning. Hvis alt skal være i genbrugeligt pap, og dit og dut og dat. Så kan jeg rende i alle mulige obscure forretninger fra nu af og til juleaften, for at lave en hakkedreng. Og det ved jeg ikke - det tror jeg ikke kommer til at ske, siger Jimmy Jensen.

Jimmy Jensen har fået købt ind igen i dag. Nu smutter han videre.

Bakken til bøffen er stadig lavet af plastik. Men nu er den lidt bedre for klimaet og miljøet.

Jimmy Jensen er glad for kødbakken af genbrugsplast - men plastik generelt bliver svært helt at undgå.
Jimmy Jensen er glad for kødbakken af genbrugsplast - men plastik generelt bliver svært helt at undgå.
Foto: TV 2 Kosmopol

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik