Sundhedsstyrelsen vil jagte tobaksglade værtshuse

Direktør for Sundhedsstyrelsen glæder sig over, at værtshus stopper med at uddele gratis cigaretter. Han vil fortsat jagte steder med lignende tiltag.

Det københavnske værtshus Musen & Elefanten er kommet i modvind, fordi de reklamerede med, at man kunne komme ind og få en gratis fyraftenssmøg.

Efter et foto af markedsstuntet blev delt på de sociale medier og skabte røre i kommentarsporet har selskabet bag værtshuset nu sat en stopper for tiltaget.

Og det glæder Søren Brostrøm, der er direktør i Sundhedsstyrelsen. Det var nemlig ham, der tog og delte billedet af reklameskiltet.

- Jeg er glad for, at de stopper med det nu, men jeg er stadig rasende over det. Det er ganske enkelt en usmagelig måde at markedsføre sig selv på, siger Søren Brostrøm, der nu blæser til kamp mod tobaksfremmende tiltag.

- Jeg håber, at det sender et signal til andre beværtninger om, at hvis de bruger denne praksis og reklamerer for gratis cigaretter, så skal de stoppe med det samme, og at vi jagter dem og holder øje med dem, siger han.

Hvad siger loven?

Én ting er, om markedsføring med gratis cigaretter er uetisk, noget andet er, om det rent faktisk er forbudt.

Tobaksreklameloven siger, at alle former for reklame for tobaksvarer forbudt, og at reklame skal forstås som en handling, der har til formål at sælge tobaksvarer. 

Derfor kan man ikke entydigt sige, at værtshuse ikke må reklamere med tiltag som eksempelvis en gratis fyraftenssmøg. Men:

- I tobaksreklameloven er der en bestemmelse, der siger, at det bl.a. er ulovligt at uddele gratis tobak, hvis uddelingen har til formål at sælge tobak, siger Marie Asmussen, der er fuldmægtig hos Forbrugerombudsmanden.

- Det afgørende punkt er, hvorvidt man vurderer, om reklamen har til formål at fremme salg af tobak. Hvis en uddeling har til formål at sælge tobak, vil det være i strid med loven, siger hun og understreger, at hun ikke kan udtale sig om den konkrete sag med Musen & Elefanten.

Fordi reklameskiltet foran Musen & Elefanten ikke portrætterede et bestemt tobaksmærke, kan det derfor være svært at kalde deres praksis ulovlig.

Selskabet bag værtshuset Musen & Elefanten bekendtgjorde tidligere i dag, at man ville stoppe med at reklamere for gratis fyraftenssmøger, fordi "den slags happenings er tiden løbet fra".

Tobaksreklameloven § 5

Enhver form for uddeling, der har til formål at fremme afsætningen af tobaksvarer, er forbudt.

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik