Sundhedsplejerskens råd til en glædelig jul i skilsmissefamilier

Juletiden kan give ekstra udfordringer, når man er skilsmissebarn. Det giver en sundhedsplejerske gode råd til, hvordan man kan tale med sit barn om.

Julen er hjerternes fest. Men det er bare ikke altid en fest, når mor og far ikke længere er sammen. For juletiden kan være svær at tackle for skilsmissebørn, og det har den københavnske Amager Fælled Skole besluttet sig for at gøre noget ved.

Skolen tilbyder skilsmissegrupper til elever fra 2. til 5. klasse, og her kan de som noget nyt mødes med både en skolepædagog og en sundhedsplejerske og tale om de ting, der fylder.

- De får nogle at spejle sig i, og de ser, de ikke er alene om at være ramt af en skilsmisse. De lærer også af hinanden.

- Vi taler rigtig meget om det at være skilt, og hvad man gør, når man savner den anden forælder. Vi taler om jul og højtider, når mor eller har fået en ny kæreste, og hvad der ellers rører sig, fortæller sundhedsplejerske Helle Attrup Christiansen til TV 2 Lorry. 

Et forløb strækker sig over seks møder á halvanden time. Med hjælp fra blandt andet samtalekort, videoklip og hygge med saftevand og lige nu også pebernødder bliver det svære lidt nemmere at sætte ord.

- Det er rart at høre, at man måske ikke er den eneste, der føler, at det er ens skyld, at ens forældre er blevet skilt, siger Amanda Wulff Jeppesen fra 4.u og suppleres af Niels Jakob Engelbredt Hofdahl fra 5.y:

- Jeg har fået gode tips og tricks til, hvordan man kan tackle, hvis ens forældre bliver sure på hinanden, siger han.

Amanda og Niels Jakob fra Amager Fælled Skole har begge haft stor glæde af at være med i en skilsmissegruppe.
Amanda og Niels Jakob fra Amager Fælled Skole har begge haft stor glæde af at være med i en skilsmissegruppe.
Foto: Jan Christiansen / TV 2 Lorry

Skilsmissegrupper styrker også fagligheden

På Amager Fælled Skole er omkring 40 procent af elevernes forældre blevet skilt, så efterspørgslen på skilsmissegrupperne har været stor.

I år gennemfører 55 elever forløbet, og når skolen har valgt at bruge egne ressourcer på det, er det fordi, det også styrker eleverne fagligt.

- Går man rundt og har ondt i maven over, at det snart er jul, og man faktisk er ked af hvor man skal holde jul henne, så kan det skabe mere ro at få lov til at tale om det. Det kan give overskud til at høre om bogstaver og regne osv., siger skoleleder Torben Højman Jensen. 

Og hvis bare man lærer at håndtere de udfordringer, der er ved at være skilsmissebarn, så kan det måske faktisk også have sine fordele i den søde juletid.

- Jeg har to værelser. Både et hos min mor og et hos min far, siger Niels Jakob Engelbredt Hofdahl med et stort smil.

Så du bliver måske også dobbelt så forkælet?

- Ja man bliver lidt forkælet, siger han og griner.

Gode råd til skilsmissefamilien i juletiden

Amager Fælled Skoles sundhedsplejerske, Helle Attrup Christiansen, giver disse gode råd til, hvad man kan være opmærksom på i skilsmissefamilier op til jul:

  • Lad barnet dele de svære følelser med andre, eksempelvis lærere og pædagoger. Lærere og pædagoger kan være en god støtte for barnet, der kan få en neutral voksen at vende sine tanker og følelser med.
  • Mange julehistorier handler om den “lykkelige familie” og ikke så meget om at flytte frem og tilbage mellem mor og far, så prøv at være sammen med jeres barn samtidig af og til. Børn nyder, når far og mor er fælles om nogle ting, for eksempel jul og fødselsdage.
  • Vær opmærksom på, at julen ikke bliver for stressende, når både mor og far gerne vil være sammen med børnene og lave arrangementer for dem.
  • Og husk at lytte til, hvad børnene ønsker og har brug for.

Hun kan desuden anbefale at forældre kigger på følgende hjemmesider:

Børnegruppen.dk – gode råd til forældre ifm. en skilsmisse.

Skilsmissefilm.net – små gode film, som skaber mulighed for at tale om bestemte emner med børnene og giver en forståelse for, hvad de tænker og føler.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik