Sundhedsplatformen skal have kniven: "Helt forkert vej at gå"

De blå partier vil droppe den udskældte Sundhedsplatform. Det er den helt forkerte vej at gå, lyder det fra Sophie Hæstorp.

Sundhedsplatformen.

Region Hovedstadens udskældte smertensbarn, der blev introduceret i bidder fra maj måned 2016, risikerer nu at blive lagt i graven, hvis det står til de blå partiers sundhedsordførere. 

I stedet slår de på tromme for at hele landet skal samles under et system, som skal udbredes på alle hospitaler.

- Man har brugt milliarder af skattepenge på et system, der har gjort det værre for sundhedspersonale og patienter i stedet for at gøre det bedre. Man havde allerede et system i Jylland, der fungerede og kostede væsentligt mindre, siger LAs sundhedsordfører, May-Britt Kattrup, i dagens Berlingske. 

- Hvis vi skulle vælge, ville vi helt sikkert kigge på det system, man bruger i Midtjylland og ikke Sundhedsplatformen.

Sundhedsplatformen blev vedtaget i 2013 af Region Hovedstaden som regionens online patienthåndteringssystem. Efterfølgende er systemet også blevet udrullet i Region Sjælland. Det skete i november 2016. 

quote Jeg vil gerne slå fast, at det vil kaste hundredvis af medarbejdere ud i et nyt kaos med mange års udbud og nye uddannelser.

Sophie Hæstorp, Formand, Region Hovedstaden

De tre andre regioner, Nordjylland, Midtjylland og Syddanmark har udviklet hver deres platforme, men fra samme amerikanske selskab. Det er dog kun Midtjylland, der har udrullet systemet.

Men at droppe den næsten tre milliarder dyre Sundhedsplatform er ikke vejen frem ifølge Region Hovedstaden socialdemokratiske formand, Sophie Hæstorp: 

- Jeg mener, at det er den forkerte vej at gå. Jeg vil gerne slå fast, at det vil kaste hundredvis af medarbejdere ud i et nyt kaos med mange års udbud og nye uddannelser. Så man skal tænke sig rigtig godt om, siger Hæstorp til TV 2 Lorry.

- Det kommer ikke bag på mig. Det er jo en drøftelse, vi har haft i længere tid. Det er ikke en ny debat. Lars Løkke sagde det allerede i 2015.

Sophie Hæstorp mener bestemt ikke, at det er en løsning at begrave Sundhedsplatformen, hun mener i stedet, at man skal få de nuværende systemer til at tale sammen: 

Hvad er godt og hvad er dårligt ved den så udskældte Sundhedsplatform?TV 2 Lorry har tidligere dykket ned og illustreret det ved hjælp af en læge på Rigshospitalet.

- Det er en meget stor myte om, at vi ikke kan dele data i systemerne i dag. Men det er ikke rigtigt. Systemerne taler sammen i Sundhedsjournalen, sundhed.dk. Der deler vi alle de vigtigste oplysninger. Så der kan man trække alt. Vi har også en national journal for ambulancer, hvor vi kan trække data om patienterne. Vi har også et fælles medicinkort. Så vi kan allerede dele. Vi behøver ikke et nyt system, men det skal optimeres.  

Ifølge den seneste trivselsmåling, som Region Hovedstaden selv står bag, er 62% af lægerne utilfredse med systemet. Utilfredsheden har været stor, siden starten gik i 2016, men selvom utilfredsheden er omfattende og vedvarende, er det heller ikke at argument for at give Sundhedsplatformen kniven, mener regionsrådsformanden.

quote Vores system kører på 1.100 andre hospitaler i verden.

Sophie Hæstorp, Formand, Region Hovedstaden

- Jeg har ikke mødt nogen, der er 100 procent glade for deres it-systemer. Men vi arbejder hårdt på at gøre læger mere tilfredse. Lægerne er den mest kritiske gruppe, siger Sophie Hæstorp til TV 2 Lorry og fortsætter:

- Da de indførte deres platform i Midtjylland, tog det 5-7 år, før det rigtigt fungerede Og vi har en kontrakt med leverandøren, der udløber 2022, så vi bliver ved med at forbedre, og det har vi fuldt fokus på. Vi ønsker jo at forbedre arbejdsgangene for medarbejderne. Og forbedre patienternes brugeroplevelse.

- Kan du forstå, hvis den almindelige borgere undrer sig over, at regionerne ikke har talt sammen før og udviklet en fælles sundhedsplatform?

- Det kan jeg godt forstå, og det var baggrunden for at gå sammen med Region Sjælland. Vores system kører på 1.100 andre hospitaler i verden og er i syv europæiske lande. Det var faktisk et forsøg på at købe noget, som allerede fungerede og var en hyldevarer

- Er der noget du fortryder med hensyn til Sundhedsplatformen.

- Ja, jeg synes at implementeringen var for optimistisk. I forhold til hvor hurtigt hospitalerne skulle på. Vi havde ikke ressourcer til at skabe bedre arbejdsgange. Der var for få ressourcer inden det næste hospital skulle gå live. Man kunne ikke nå at rette fejl og forbedre.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik