Sundhedsminister: "Vi må og skal have brudt smittekæder i Københavnsområdet"

Undersøgelser viser, at de længste smittekæder findes i Københavnsområdet. Dem vil sundhedsministeren have brudt.

I København og i flere af omegnskommunerne har myndighederne sværere ved at stoppe smittekæder end andre steder i landet - altså når en smittet person, smitter andre - og virussen hopper fra menneske til menneske uden at blive stoppet.

Det fortæller sundhedsminister Magnus Heunicke (S) lørdag på sin Facebook-side, hvor han gør det til et erklæret mål at bryde smittekæderne i hovedstadsområdet.

- Vi må og skal have brudt de smittekæder nu, fastslår han.

Ministeren henviser til undersøgelser fra Statens Serum Institut.

Nye undersøgelser

Statens Serum Institut bruger såkaldt sekventering for at afkode, hvordan forskellige virusvarianter spreder sig gennem samfundet. Dermed kan de også kortlægge sammenhængende smittekæder - og de er ifølge ministeren længere i hovedstadsområdet, end de er i resten af landet.

quote Vi vil heller ikke tøve med nye tiltag, hvis sundhedsmyndighederne vurderer, at det er nødvendigt.

Magnus Heunicke, Sundhedsminister (Soc.Dem)

- Det viser, at vi ikke er gode nok til at få effektivt brudt de smittekæder. Når smitten får lov til at fortsætte, så breder den sig, og den kan ramme de af vores medborgere, som er i øget risiko for et alvorligt sygdomsforløb pga. alder, kroniske sygdomme, fordi de er i gang med andre alvorlige behandlingsforløb med mere, skriver Magnus Heunicke.

Han fremhæver både København og Frederiksberg samt de 11 kommuner på den københavnske vestegn. Flere steder er det lykkedes at stoppe stigningstakten, men lige nu er smitten særligt høj i Herlev, Brøndby og Albertslund. 

Det samme gælder København og Frederiksberg. I de to kommuner var der den 10. november 185 smittede ud af 100.000 borgere. Ugen efter - den 17. november - var tallet steget til 210 ud af 100.000.

- Her går det den forkerte vej lige nu, lyder det fra Heunicke.

Grafen her viser, at kommunerne på den københavnske vestegn havde held til at bryde smitteudbredningen først i november - men desværre også, at den nu er begyndt at stige igen.
Grafen her viser, at kommunerne på den københavnske vestegn havde held til at bryde smitteudbredningen først i november - men desværre også, at den nu er begyndt at stige igen.

Konsekvenser truer

Den stigende smitte kan få alvorlige konsekvenser.

-  Vi vil ikke tøve med nye tiltag, hvis sundhedsmyndighederne vurderer, at det er nødvendigt, skriver ministeren på Facebook.

Fredag besøgte TV 2 Lorry både Ishøj og Albertslund, der er er ramt af de høje smittetal.

- Hvis ikke vi får nedbragt smittetallet, så er det klart, at vi må se ind i, at der kommer en lockdown af et eller andet omfang, lød det advarende fra Albertslunds socialdemokratiske borgmester, Steen Christiansen.

Nye stigninger

Hver dag udgiver Statens Serum Institut en oversigt med de aktuelle smittetal. Her kan man blandt andet på kommunebasis se, hvor mange borgere, der er registreret smittet for hver 100.000 indbyggere.

Fredag lå Albertslund på den uønskede førsteplads med 364,9 smittede per 100.000 indbyggere. Det tal var lørdag faldet til 357,7.

Til gengæld har Ishøj bevæget sig den modsatte vej - de havde fredag 323,7 smittede per 100.000 - og lørdag placerede kommunen sig på førstepladsen med 380,6 smittede per 100.000.

Både fredag og lørdag indtog Brøndby andenpladsen - og med en stigning i incidens - fra 363,5 til 372.

Herlev er til gengæld faldet. Fra 321,3 fredag (Det placerede kommunen på fjerdepladsen) til  297,1 lørdag - en 8. plads.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik