Sundhedsminister går i kødet på regioner: Stram så op!

Alt for mange patienter må stadig væbne sig med tålmodighed, når de skal udredes og behandles.

Regionerne halter fortsat bagefter med at overholde patienternes ret til at blive udredt inden for 30 dage, viser nye tal fra Sundhedsstyrelsen.

quote Regionerne må i arbejdstøjet.

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V)

Det får nu sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) op af stolen.

Hun er skuffet over, at det stadig går den forkerte vej.

- Lang udredningstid kan få alvorlige konsekvenser for patienterne. Jeg kan ikke understrege det nok -regionerne skal simpelthen stramme op på hjerteområdet, siger Ellen Trane Nørby i en pressemeddelelse mandag.

- Det gælder især Region Sjælland, hvor udredningsretten kun blev overholdt i 43 procent. Det er langt fra godt nok – og det er uanset, om det skyldes implementeringen af Sundhedsplatformen eller ej. Regionerne må i arbejdstøjet, siger sundhedsministeren.

Hjertepatienter i Region Hovedstaden venter for længe

På landsplan blev udredningsretten overholdt i 76 procent af forløbene i første kvartal af 2018, mens det var 81 procent i kvartalet før. 

De nye tal fra Sundhedsstyrelsen viser også, at omkring hver tredje hjertepatient venter mere end 45 dage på hjerteklapoperationer, hvis man ser på landsgennemsnittet.

- Det er enormt bekymrende, at nogle hjertepatienter venter så længe på at blive opereret. De får et unødigt langt sygdomsforløb, hvor deres situation potentielt forværres. Oveni det går de lange sygdomsforløb også ud over en hverdag med fritidsaktiviteter, familie og arbejde,  siger Ellen Trane Nørby.

I Region Hovedstaden ventede hele 74 procent af patienterne mere end 45 dage på en hjerteklapoperation, og en ud af fire patienter venter 30 dage eller mere på CABG (bypass-operation).

- Det er ikke tilfredsstillende. Jeg ved dog, at regionen har haft en møde med Sundhedsstyrelsen om problemerne, hvilket jeg ser som et positivt tegn på, at de ønsker at forbedre sig. Men der skal til at ske noget, siger Ellen Trane Nørby. 

Et stort flertal i Folketinget bestående af V, K, DF, LA og S besluttede i 2016 at styrke patienternes ret til at blive hurtigt udredt og behandlet.

Ændringen, der trådte i kraft pr. 1. oktober 2016, indebærer, at alle sygehuspatienter – uanset om de lider af en fysisk eller en psykisk sygdom – har ret til at blive undersøgt på et privathospital, hvis det offentlige ikke har kapacitet til at finde ud af, hvad de fejler inden for 30 dage – forudsat at det er fagligt muligt, og patienten ønsker det.

Hvis det ikke er muligt at udrede patienten inden for 30 dage, skal regionen inden for samme frist udarbejde en plan for det videre udredningsforløb.

Loven giver også ret til udvidet frit sygehusvalg til behandling overalt i landet ved en ventetid på over 30 dage i både somatikken og psykiatrien. Patienterne kan dermed få behandling på et privathospital på det offentliges regning, hvis det offentlige ikke kan overholde fristen.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik