Succesfuldt bibliotek med specialcykler må lade livet: Nu sælges det

Danmarks første cykel-bibliotek lukkede i 2018, og nu sættes det til salg. De 41 specialcykler kan sælges enkeltvis, men kommunen vil helst sælge Cykelteket samlet.

Normalt låner man bøger på biblioteket.

Men i 2015 begyndte et nyt projekt i Helsingør, hvor folk kunne låne specialcykler i det såkaldte Cykelteket i Hal 19 i Kulturværftet. Det var det første af sin slags i Danmark.

quote Det her blevet for meget <em>nice to have</em> i forhold til de mange andre <em>need to have</em>-poster.

Henrik Møller, Socialdemokratiet, formand for Kultur- og Turismeudvalget, Helsingør Kommune

Formålet har været give folk kendskab til specialcyklerne, der kan gøre hverdagen nemmere, når man skal hente børn, cykle på job eller bare motionere. Man kunne eksempelvis "låne" ladcykler, sofacykler og folde-cykler i op til en uge af gangen.

Det benyttede 2.400 personer i løbet af de sidste tre år sig af. 

Men i 2018 lukkede biblioteket, fordi kommunen trak støtten - og nu sættes det til salg af Helsingør Kommune.

- Vi anfægter ikke, at det har været en god idé eller en succes, men det er et spørgsmål om, at vi må prioritere de midler, vi har i kommunen. Og der er ting, der har været vigtigere for os end Cykelteket, lyder det fra Henrik Møller, Socialdemokratiet, der er formand for Kultur- og Turismeudvalget i kommunen.

Helsingør Kommune, der startede projektet med Bicycle Innovation Lab, har over tre år lagt 1,3 millioner kroner i Cykelteket.

- I en tid, hvor regeringen laver stramninger på, hvor mange penge vi må bruge i kommunerne, er det her blevet for meget nice to have i forhold til de mange andre need to have-poster, siger han. 

Henrik Møller, Socialdemokratiet, der er formand for Kultur- og Turismeudvalget, har ikke ønsket fortsat at poste penge i cykelbiblioteket.

Region Hovedstaden har også kastet også penge i projektet.

Det sagde lånerne om Cykelteket:

Hvor gang en låner afleverede en cykel, fik de et spørgeskema. Det svarede 432 af de 2.400 lånere på. De svarede følgende:
  • 60 procent af lånere svarede, at de vil cykle mere, hvis de havde en lignende cykeltype i hverdagen.
  • 11 procent ville, hvis de ejede den lånte cykel, droppe deres daglige bilpendling og skifte bilen ud med cykel eller kombinationsrejser – cykel og offentlig transport.
  • 46 procent svarede, at de overvejede at købe en lignende cykel efter låneperioden.
Kilde: Helsingør Kommune

Bibliotek kan føres videre - eller sælges enkeltvis

Men selvom kommunen trækker tæppet væk under projektet, så kan det muligvis fortsætte. Det kræver blot, at nogen køber sig ind i Cykelteket.

Der kan bydes på biblioteket indtil den 1. september.

I den forbindelse har kommunen lavet en prioriteret liste over, hvordan man helst ser, at Cykelteket sælges: 

Allerhelst ønsker man, at en privat udbyder binder sig til at drive Cykelteket videre i Helsingør - og måske endda på samme sted. 

Den anden bedste løsning er at sælge Cykelteket som samlet pakke til en anden kommune eller offentlig institution.

Den værste løsning, som dog er en mulighed, er, at cyklerne sættes til salg enkeltvis.

Bicycle Innovation Lab er ærgerlige over, at kommunen trækker støtten til projektet. Formand, Lene Wagner Hartmann, pointerer dog, at man i stedet kan benytte sig at Cykelteket på Prags Boulevard på Amager, hvor Bicycle Innovation Lab holder til.

Cykelteket har 41 forskellige cykler som racercykler, mountainbikes, el-cykler, lad-cykler med el, liggecykler og foldecykler.

TV 2 Lorry var med, da Cykelteket blev indviet. Her blev det modtaget godt af helsingoranerne:

 

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik