Succes: København gør andre kommuner grønne

Københavns Kommunes politik om primært at købe miljømærkede varer ser ud til at give dig og alle andre flere miljøvenlige kontormøbler og mere miljøvenligt legetøj at vælge imellem.

Københavns Kommune vil kun købe miljømærkede varer, hvis de kan slippe afsted med det. Alt lige fra bleer i børnehaverne til kontorstole på rådhuset skal være grønne.

Det besluttede politikerne sidste år, og nu har kommunen succes med at få andre kommuner med på den grønne bølge.

Kommunen udsendte tidligere på sommeren et såkaldt kærestebrev til alle landets kommuner, regioner og nogle statslige institutioner.

Københavns kærestebrev blev udformet sammen med en række andre kommuner, som har fokus på miljøvenlige indkøb, og her spurgte de, om nogen ville være "miljøkærester" og være med til at stille miljøkrav, når de køber legetøj og kontormøbler. 

Og det er der mange, der vil. Indtil videre har 25 kommuner, to regioner og et ministerium bakket op.

Og København Kommunes udmeldning om at lægge vægt på miljømærker betyder noget for, hvor miljøvenlige virksomhederne er, fortæller Tina Salbæk, der er markedschef hos Lekolar, som blandt andet sælger legetøj til det offentlige.

Hvorfor lige legetøj og kontormøbler?

Det er svært at købe miljømærket, hvis der ikke er noget miljømærket at købe. Og det er problemet med legetøj og kontormøbler - her er der næsten I 2019 og 2020 skal kommunen laver nye aftaler med producenter af legetøj og kontormøbler, men der er næsten ingen miljømærkede produkter. Derfor fortæller Københavns Kommune i god tid virksomhederne, at der er større sandsynlighed for at sælge noget, hvis de får miljømærket deres varer - og håbet er, at jo flere kommuner, der bakker op, jo mere vil virksomhederne lytte.

De vil nemlig gerne have fat i nogle af de 23,3 millioner kroner, som Københavns kommunen hver år betaler for legetøj og kontormøbler. 

- Vi udvider vores sortiment hele tiden, og så kigger vi efter, at de nye produkter skal være miljømærkede, siger hun og uddyber:

- Summen af miljømærkede varer vil øges. Vi har ikke interesse i at tage nye varer ind, som ikke lever op til kravene.

Kommunernes krav giver dig mere at vælge mellem

Og selvom Københavns Kommune er en af deres vigtigste kunder og derfor kan flytte meget selv, så bliver det kun endnu mere attraktivt for dem, at udbyde miljømærket legetøj, når flere kommuner meder sig som potentielle kunder, forklarer hun.

Også på kontormøbelfronten, kan kommunernes udmelding være med til at fremme en bæredygtig udvikling. 

- Hvis det offentlige stiller krav om flere miljøvenlige varer, så betyder det, at det udbud, der til at være til andre kunder af miljømærkede varer, bliver større, siger Frank Lindhøj, der er kommerciel direktør hos Scan Office, der blandt andet sælger kontormøbler til det offentlige. 

Københavns Miljøkærester

Disse kommuner har sagt, at de også er interesserede i mere miljømærket legetøj og kontormøbler:
Rudersdal, Fællesindkøb Fyn (Faaborg-Midtfyn, Kerteminde, Langeland, Nordfyns og Nyborg kommuner), Odense, Aalborg, Allerød, Helsingør, Gladsaxe, Ballerup, Billund, Bornholms Regionskommune, Gribskov, Herlev, Kolding, Køge, Roskilde, Slagelse og Region Syddanmark.

Derudover har Københavns Kommune allerede fået opbakning fra en række kommuner, regioner og et ministerium, som sammen med Københavns Kommune har indgået Partnerskab for Offentlige Grønne Indkøb.
Parnerskab for Offentlige Grønne Indkøb arbejder sammen om at få gode tilbud på miljøvenlige varer. Netværket har også være med til at sende ”kærestebrevet” ud.
Medlemmerne af netværket er udover Københavns Kommune: Egedal, Roskilde, Frederiksberg, Gladsaxe, Ishøj, Sønderborg, Aarhus, Odense, Aalborg og Kolding kommuner, Miljø- og Fødevareministeriet, Region Midtjylland og Region Syddanmark. (Flere af kommunerne og en region går igen)

Kilde: Forum for bæredygtige indkøb

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik