Studerende og flygtninge i tæt nabofællesskab

I 2016 kom Tareq Alokla til Danmark som flygtning fra Syrien. Snart flytter han ind i en af Frederiksberg Kommunes nye venligboliger, som skal huse både studerende og flygtninge.

En storsmilende Tareq Alokla kommer cyklende for at besigtige byggeriet, hvor han skal flytte ind om ikke så længe.

Efter flere års forberedelser og planlægning står byggeriet af 41 venligboliger på Roskildevej 54 på Frederiksberg meget snart klar.

Sammen med 44 andre flygtninge er Tareq Alokla blevet udvalgt til en bolig, hvor han snart skal bo side om side med unge studerende.

- Det er rigtig spændende, og jeg er meget glad for at få mulighed for at bo her. Jeg glæder mig til muligheden for at komme endnu tættere på danskerne, som jeg udelukkende har positivt at sige om. Jeg plejer at sige til min mor - hvor er danskere dog venlige, siger Tareq Alokla og smiler.

Venligboligerne er et nyt koncept, som et politisk flertal i Frederiksberg Kommune vedtog tilbage i 2017. Boligformen blander flygtninge og studerende for på den måde at fremme integrationen.

quote Jeg er meget glad for at få mulighed for at bo her. Jeg glæder mig til muligheden for at komme endnu tættere på danskerne, som jeg udelukkende har positivt at sige om

Tareq Alokla

Tirsdag ankom de første boligmoduler på store blokvogne og blev efterfølgende monteret nær det i forvejen opførte trappetårn på grunden på Roskildevej.

Glæder sig til det sociale

I sensommeren 2016 kom Tareq Alokla til Danmark fra Syrien med sine forældre. Siden da har han lært utrolig meget dansk på den relativt korte tid.

Nu glæder han sig til at flytte ind og bo i den sociale boligform.

- Vi var til en workshop med nogle af de studerende, som skal bo her. Og der var en studerende, som spurgte mig, om jeg var god til at lave mad. Og jeg tænkte – det er jeg jo rigtig god til. Bagefter sagde hun, at det bliver spændende - så kan vi lave mad og spise sammen, når vi flytter ind her. Jeg blev utrolig glad, fordi hun foreslog det. Det synes jeg lyder rigtig hyggeligt, siger Tareq Alokla.

Dansk studerende og flygtning bor i tomandsboliger

Studieboligerne, som Frederiksberg Forenede Boligselskab står bag, bliver opført som et særligt konceptbyggeri, der er designet til at rumme både danske studerende og flygtninge.

Den studerende kommer til at bo med en anden dansk studerende i en tomandsbolig. De bliver så bliver koblet på en mentor- og buddyordning med to flygtninge, der bor i en tilsvarende bolig. 

Skitse af de kommende venligboliger (ONV Arkitekter)
Skitse af de kommende venligboliger (ONV Arkitekter)

 

Pointen med det er, at mentorordning skal skabe et særlig fællesskab, som understøtter uddannelse, venskab og integration.

Frederiksberg Kommune står for at anvise flygtninge til boligerne, mens de studerende er blevet udvalgt af boligselskabet. 

To af dem er Anders Ruge og Sebastian Holmby.

- Jeg tænker, at man kan bygge en eller anden bro ind til, hvordan det er at være ung i Danmark.  Det vil jo givetvis vil være anderledes for mange af dem, som kommer hertil, siger Anders Ruge.

Sebastian Holmby supplerer:

- Jeg tror også, det vil være en ideel måde at komme ind i danskernes lille lukkede verden på. Man hører fra folk, som kommer ind i Danmark, at danskerne er lukkede og hjemme om aftenen. Hvor møder man dem osv. Det kan ligesom være en måde at åbne op for det, siger Sebastian Holmby.

At blande studerende og flygtninge er positivt for integrationen, lyder det fra de to studerende, Anders Ruge og Sebastian Holmby, som også har fået plads i venligboligerne.
At blande studerende og flygtninge er positivt for integrationen, lyder det fra de to studerende, Anders Ruge og Sebastian Holmby, som også har fået plads i venligboligerne.

Arkitekt og aktivist fik idéen

Arkitekt Søren Rasmussen fra ONV Arkitekter fik sammen med Johan Galster fra den aktivistiske rådgivingsvirksomhed We Do Democracy ideen til venligboligerne.

- Det er jo den bedste måde at integrere mennesker på. At give dem plads i det danske samfund. Kende danskere og være en del af vores hverdag, siger Søren Rasmussen.

- Det er det, vi prøver her. Vi har virkelig bygget tæt, men ikke for tæt. De har fortsat plads til privatliv, og jeg er overbevist om, at det bliver et fantastisk sted at bo og leve. Vi har leveret hardwaren - nu er det op til de kommende beboere at levere softwaren til disse fantastiske rammer.

Huslejen ligger på mellem 2700 og 2800 kroner inklusiv forbrug. Man får sit eget værelse, og man deler badeværelse og køkken med sin roomie. Derudover vil bygningerne rumme en del fællesarealer.

Til trods for at de første boligmoduler i skrivende stund monteres, så er det først i løbet af oktober, at de udvalgte studerende og flygtninge kan flytte ind i deres nye hjem.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik