Strejkede efter drab på kollega: Nu slipper de for straf

De ansatte på Lindegården slipper for at betale en bod for en overenskomststridig strejke efter drabet på deres kollega.

I marts 2016 blev Vivi Nielsen dræbt af en beboer, mens hun arbejdede på det psykiatriske bosted Lindegården i Roskilde.

Det fik 100 medarbejdere på stedet til at nedlægge arbejdet i ni dage efter drabet. Men strejken var ikke lovlig, og Københavns Kommune sagsøgte derfor de ansatte for 130.000 kroner i bod.

Men nu har KL og FOA indgået et forlig i sagen, og boden skal ikke betales, oplyser KL og FOA i en pressemeddelelse. 

Formanden i FOA, Dennis Kristensen, er "uhyre tilfreds" med, at ingen ansatte bliver dømt for strejken. Han fortæller, at de ansatte på alle tilgængelige måder prøvede at forhindre, at et lignende drab kunne gentage sig.

Pædagogen Mia Kristina Hansen, der arbejdede på Lindegården med Vivi Nielsen, har tidligere udtalt sig om sagen til TV 2 Lorry:
 

- Det var ikke fordi, vi ville have mere i løn eller længere frokostpause. Vi kunne bare godt tænke os at gå på arbejde og komme hjem i live, sagde hun.

33 voldsepisoder på under to måneder

Både FOA og KL var enige i, at strejken var overenskomststridig,

Men nye oplysninger har fået landet sagen på et forlig. Politiet registrerede 33 voldsepisoder mod personale fra dagen Vivi Nielsen døde, indtil medarbejderne nedlagde arbejdet.

- I de 45 dage, der gik, inden kollegerne kastede håndklædet i ringen og nedlagde arbejdet, fortsatte et helt uacceptabelt højt niveau af trusler og voldsepisoder, siger Dennis Nielsen.

Ifølge KL fremlagde FOA 12. oktober nye oplysninger om episoder, der involverer ansatte på Lindegården efter drabet. 

- De oplysninger har vi nu haft lejlighed til at gennemgå. Det er derfor vores vurdering, at der kan have været nogle særlige forhold, som har fået medarbejderne til at nedlægge arbejdet.

- Det gør, at vi ikke vil kræve bod for den overenskomststridige arbejdsnedlæggelse, siger Pernille Christensen, der er juridisk chef i KL, i en pressemeddelelse.

"Det nytter at sige fra"

Mia Kristina Hansen er glad for sagens afgørelse: 

- Jeg har haft følelsen af, at det ikke nytter noget at sige fra. Men tænk engang - det gør det. Vi har vundet retten til at sige fra over for dårligt arbejdsmiljø. Og retten til ikke at skulle finde sig i de arbejdsvilkår, vi havde, siger hun til Avisen.dk

- Det er en stor sejr for os, men et lille skridt på vejen til, at andre måske tør gøre det samme. Jeg vil så gerne give modet videre, så de også tør gå de skridt, jeg har gået, siger Mia Kristina Hansen.

TV 2 Lorry har lavet en Webdox om drabet på Vivi Nielsen. Se med her.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

112

Jesper Jul

playFire år efter drabet på politibetjent: Nu samler kollegas kone ind i hans minde

Retten i Roskilde

Bedrog svage og ældre for millioner: Mand fra Greve fængslet

Lucas Kragh Christiansen

Politiet efterlyser igen mistænkt med nyt foto fra efterforskningen

Magnus Buhl Hansen

playMagnus Buhl Hansen blev dræbt af vanvidsbilist på Langebro - retssagen er udskudt

Roskilde

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere