Strejkede efter drab på kollega: Nu risikerer de kæmpebod

Medarbejderne på det psykiatriske bosted Center Lindegården i Roskilde bliver nu hevet i retten af deres arbejdsgiver Københavns Kommune

I marts 2016 blev pædagogen Vivi Nielsen dræbt af en beboer, mens hun var på arbejde på det psykiatriske bosted Center Lindegården.

I kølvandet på drabet nedlagde 100 medarbejdere deres arbejde i ni dage. 

Den strejke var ifølge Københavns Kommune ikke lovlig. Derfor kræver Kommunen nu omkring 130.000 kroner i bod fra deres ansatte. 

quote Jeg synes, at det er lidt uretfærdigt. For vi nedlagde ikke arbejdet, fordi vi ønsker mere i løn eller en længere frokostpause. Vi har faktisk kæmpet for bedre arbejdsvilkår og bedre sikkerhed

Mia Kristina Hansen, pædagog, Center Lindegården

Sagen kommer for arbejdssretten d. 25. oktober - men selvom strejken var overenskomststridig, mener pædagogen Mia Kristina Hansen ikke, at de skal idømmes bod, da de nedlagde arbejde på grund af frygt for deres sikkerhed.

- Jeg synes, at det er lidt uretfærdigt. For vi nedlagde ikke arbejdet, fordi vi ønsker mere i løn eller en længere frokostpause. Vi har faktisk kæmpet for bedre arbejdsvilkår og bedre sikkerhed. Vi følte os ikke trygge ved at gå på arbejde efter drabet på vores kollega, siger Mia Kristina Hansen til TV 2 Lorry.

Hvornår er det farligt nok til, at man må strejke?

Netop hensynet til sikkerheden kan være det, som redder medarbejderne fra en bod. For i følge Paragraf 12 stk. 6 i Arbejdsretsloven - også kendt som bestemmelsen om "liv, ære og velfærd" - betyder det kort fortalt: Er det for farligt at være på job, kan medarbejderne straffrit nedlægge arbejdet.

Det er fagforbundet FOA, som kører sagen i Arbejdsretten. Til Avisen.dk siger FOA's advokat Mumme Claus Thing:

- Derfor handler sagen om princippet, at når man reagerer på, at arbejdet er farligt, og ens arbejdsgiver ingenting gør - skal man betale bod for det?, siger advokaten til Avisen.dk

Kommunen har selv måttet betale bod for manglende sikkerhed 

FOA's formand mener, at det vil være en kortslutning af den danske model, hvis medarbejderne idømmes en bod.

- Det er ikke epokegørende, at en arbejdsnedlæggelse ryger i arbejdsretten. Men lige i det her tilfældet, burde Københavns Kommune have stoppet denne sag. Det er direkte uanstændigt, at Københavns Kommune kræver medarbejderne på Center Lindegården straffet for deres arbejdsnedlæggelse. For kommunen har selv tidligere måttet betale en bøde på 200.000 kroner til Arbejdstilsynet for ikke at overholde sikkerhedsforanstaltningerne på bostedet. Det er jo først, da medarbejderne nedlægger arbejdet, at kommunen gør noget ved sikkerheden, siger formanden for FOA, Dennis Kristensen, til TV 2 Lorry.

Det er Kommunernes Landsforening(KL), som skal kører sagen i arbejdsretten for Københavns Kommune.

Københavns Kommune ønsker ikke at kommentere på sagen, da den er verserende i Arbejdsretten.  


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik