Stramme udlændingeregler sinker københavnske IT-virksomheder

Københavnske IT-virksomheder kan ikke tiltrække folk nok fra lande uden for EU på grund af stramme udlændingeregler.

De københavnske IT-startups hungrer efter IT-genier med bopæl uden for EU's grænser, men omkostningerne og reglerne for at søge visum bliver for mange en uoverkommelig grænse­bom. Det skriver Berlingske Business.

København er ellers en fantastisk iværk­sætterby ifølge internationale medier som The Guardian og Forbes. 
I 2017 lå Danmark således nummer syv på Forbes’ "Best Countries for Business"-liste, og mediet Siliconrepublic skriver sågar, at: "Det er ingen overraskelse, at København ser sig selv som et sted, hvor Silicon Valley-talent vil have lyst til at migrere til i de kommende år."

Virkeligheden er imidlertid en helt anden. Berlingske Business har talt med en række iværksættere og branchefolk, som tegner et billede af en by, hvor det nærmest er umuligt at lokke de nødvendige kreative IT-talenter til, og hvor den mangel tvinger virksomhederne til at sætte farten ned.

- Adgangen til talenter er helt klart det mest vanskelige ved at have base i København, siger­ Jeppe Rindom til Berlingske Business, som er medstifter af virksomheden Pleo.

Pleo har udviklet moderne betalingskort til firmaer, der registrerer udgifterne i en oversigt for både medarbejder og leder. Pleo blev grundlagt i 2015, og i dag benytter over 1.000 virksomheder dets løsning. 

Er ikke lykkedes med en eneste international rekruttering

Ifølge Jeppe Rindom er der ikke nok IT-folk at tage af i Danmark, og når Pleo finder et geni uden for EU's grænser, skal virksomheden betale en månedsløn på 35.000 kr. for at opnå en arbejds- og opholdstilladelse gennem det, der hedder beløbs­ordningen. Et beløb, som Dansk Folkeparti for nylig foreslog skulle sættes op. 

Jeppe Rindom fortæller, at de i dag er 35 på kontoret i København. Heraf er de 25 udlændinge. 
De 24 var bare allerede bosiddende i København, da de fik jobbet. Den sidste ene kom hertil, fordi vedkommende havde en tæt relation til en eksisterende medarbejder.

- Ikke i ét tilfælde er vi lykkedes med selv at lave en international rekruttering, siger han. 

Hos IT-Branchen er man heller ikke begejstret for de nuværende vilkår.

Erhvervsminister Brian Mikkelsen (Kons.) erkender, at manglen på arbejdskraft skaber store problemer for iværksætterne og for fremtidens vækst. 
Han ser gerne, at beløbsordningen, som giver virksomheder mulighed for at give en kandidat uden for EU opholds- og arbejdstilladelse, bliver sat ned, så flere virksomheder får råd til at få deres ønskede kandidat hertil: 

- Vi har bare den udfordring, at der er et politisk flertal imod os, men jeg vil gerne se på, hvordan man sikrer en kortere ventetid, siger ministeren til Berlingske Business.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik