Stort miljøprojekt i Roskilde sparer 135 millioner kroner

En varmepumpe i renseanlægget kan blive en god investering for både miljøet og pengekassen.

Roskilde Kommune var landets første, der erstattede alle deres bybusser med el-busser. Nu er et nyt, grønt tiltag på vej, der ikke kun vil bidrage positivt med hensyn til CO2-udledningen, den vil også spare kommunen omkring 135 millioner kroner over de næste tyve år.

Klima- og Miljøudvalget har godkendt et projekt, hvor en kæmpe varmepumpe, der sættes op på Bjergmarken Renseanlæg, skal trække varme ud af spildevandet og overføre det til fjernvarmevandet.

- Vi arbejder intensivt med affald i kommunen. Vi prioriterer genbrug og genanvendelse før energiudnyttelse, og det betyder, at det her er en genial måde at opvarme vores vand til fjernvarme på, siger borgmester Joy Mogensen.

14 procent mindre spild

Normalt opvarmes fjernvarmevandet med overskudsvarme fra el-produktionen suppleret med varme fra affaldsforbrænding, men med den nye løsning bliver fjernvarme, der i forvejen er en miljørigtig måde at levere varme på, endnu bedre.

- Når vi kan trække 14 procent af vores varme ud af spildevandet, så er det en stor gevinst for os alle - måske lige med undtagelse af gråspurvene, siger Karim Friis Arfaoui, der er formand for Klima- og Miljøudvalget i Roskilde Kommune.

Og det er netop det, de kan. Den nye varmepumpe forventes nemlig at levere 14 procent af den samlede fjernvarme, som Fors Varme leverer i Roskilde.

Ingen lugtgener og kæmpe besparelse

Når pumpen kører, vil fjernvarmen blive ledt fra rensningsanlægget til Møllehusvej, hvor det bliver koblet på det eksisterende net.

Og projektet vil ikke kun spare mere end hundrede millioner kroner, det vil også sænke CO2-udledningen med 5.933 ton over de næste tyve år.

Kommunen oplyser desuden, at alle omkostninger er medregnet i besparelsen, og at der ingen lugtgener vil være i forbindelse med projektet.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Miljø

brand solum roskilde drone

playEfter 10 ugers kamp med flammerne: Nu er kæmpe affaldsbrand endelig slukket

Lynetteholm ny

Skarp kritik af Lynetteholm-rapport: Utilstrækkeligt grundlag og i strid med EU-direktiv

20_percent

playOmstridt solcellepark droppes - naboklager har ikke haft betydning, siger udvalgsformand

brand solum roskilde drone

playKæmpe affaldsbrand næsten slukket - brandvæsenet er dog langt fra færdige

Roskilde

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere