Stort forbrændingsanlæg fortsat ude af drift efter brand

De to anlæg på Vestforbrænding, der producerer fjernvarme til mange tusinde husstande i hovedstadsområdet, er fortsat ude af drift efter brand mandag.

Foto: Asger Ladefoged - Ritzau Scanpix | Vestforbrænding

Mandag udbrød brand på Vestforbrænding i Glostrup. Foto: Local Eyes

1 af 2

Mandagens brand på Danmarks største forbrændingsanlæg efterlader Vestforbrænding ude af drift.

Det oplyser direktør Peter Basland til TV 2 Lorry.

- Det er sandt. Vi arbejder stadig på at klarlægge skaderne på de to anlæg, der blev ramt af branden. Vores ovne er fortsat for varme til, at vi kan gå ind i dem og besigtige skaderne på elkabler og styrekabler til kontrolrummet. Vi arbejder fortsat på at danne os et overblik, siger han.

Læs også Kraftig røgudvikling fra Vestforbrænding: Branden er nu slukket

Vestforbrænding i Glostrup, der er ejet af 19 hovedstadskommuner, modtager husholdnings- og erhvervsaffald fra omkring 950.000 borgere og godt 60.000 virksomheder og omdanner det til varme og energi.

Naboer tager affaldet

Han understreger dog, at hverken husstande eller erhvervskunder vil mærke noget til driftsforstyrrelserne.

Det skyldes, at andre anlæg er trådt til som led i en slags naboaftale og i stedet tager imod noget af affaldet, mens andet oplagres på forbrændingsanlæggets eget mellemlager.

- Vi håber, at dette kludetæppe af løsninger vil kunne rumme alle affaldsmængderne, også selv om en af vores kollegaer også skulle lukker ned i en kortere periode. I den forbindelse skal det nævnes, at vi selvfølgelig også arbejder på andre back-up løsninger, siger Peter Basland.

Læs også Vestforbrænding er ude af drift efter brand

For at sikre kunderne på fjernvarmenettet er der lavet aftaler med andre energileverandører, der supplerer Vestforbrændings decentrale varmeenheder.

- De løsninger, vi har fundet, vil for nærværende sørge for, at borgerne vil mærke mindst muligt til det.

Ingen tidshorisont

Hvornår driften på det store forbrændingsanlæg vil blive genoptaget som normalt, kan direktøren dog endnu ikke sige noget om.

- Det er stadig for tidligt at sige noget om, hvornår vi er tilbage i normaldrift. Men sikkert er dog, at vi skal have gjort kontrolrummet operationelt igen, og at det bliver et anlæg ad gangen, siger Peter Basland.

Mandag opstod der brand på anlægget, da et eksternt nedbrydningsfirma var i færd med at skære en glasfibertank op i forbindelse med at få fjernet nogle ældre installationer.

Vestforbrænding producerer elektricitet og fjernvarme. Varme leveres til Ballerup, Furesø, Herlev, Gladsaxe og Lyngby-Taarbæk Kommuner. Overskydende fjernvarme sælges til fjernvarmesystemer i København og på Vestegnen. 

Desuden producerer anlægget elektricitet svarende til omkring 170.000 borgeres forbrug, mens anlægget også står for genanvendelse af affald.

00:24 Luk video

 


Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret