Stort flertal af Hovedstadens læger vil opsige aftale

Langt størstedelen af hovedstadslægerne er klar til at deponere deres ydernumre, viser afstemning mandag.

Indbyggere i hovedstadsområdet skal formentligt til at betale for deres besøg hos lægen efter 1. september.

En afstemning blandt de praktiserende læger i Region Hovedstaden viser mandag aften, at et stort flertal er parate til at sige farvel til samarbejdet med det offentlige i protest mod regeringens indgriben i lægernes konflikt med regionerne.

- Der var meget stærk opbakning til den linje, vi har lagt, siger formanden for de praktiserende læger i PLO, Henrik Dibbern, til Ritzau.

Lovindgreb er blankt afvist

- Vi er blevet stillet over for en opsigelse af vores aftale og et forsøg på med lovindgreb at styre, hvordan vi skal være praktiserende læger. Det blev blankt afvist af en stor majoritet af alle Region Hovedstadens læger, siger han.

90,6 procent af 790 fremmødte praktiserende læger siger ja til at deponere deres ydernummer, oplyser de praktiserende læger i Hovedstadsområdet - PLO-Hovedstaden.

2,1 procent af de fremmødte siger nej.

7,3 procent er i tvivl, om de bakker op om deres organisations opfordring til at melde sig ud af det offentlige i protest mod regeringens indgriben i lægernes konflikt med regionerne.

PLO-Hovedstaden havde indkaldt de omkring 1000 praktiserende læger til ekstraordinært medlemsmøde med opsigelsen af overenskomsten og regeringens lovforslag om almen lægepraksis på dagsordenen.

Læger er utilfredse med indblanding i deres arbejde

Ifølge Henrik Dibbern er de praktiserende læger især utilfredse med det, de mener, er utidig indblanding i deres arbejde og selvbestemmelse.

- Man forsøger at fjernstyre den måde, vi skal hjælpe vores patienter på i klinikkerne, siger han.

- Man forsøger at få skabt regler, som gør, at sundhedsministeren, kommunerne og regionerne kan sidde fjernt fra lægepraksis og bestemme, hvad, det er, tiden skal gå med, tilføjer han.

De kommende dage vil de praktiserende læger i resten af landets regioner ligeledes holde afstemninger, om lægerne vil deponere deres ydernumre i protest.

Tildelt ydernummer er betingelse for honorarafregning med sygesikringen

Danske Regioner opsagde tidligere på måneden overenskomstaftalen med Praktiserende Lægers Organisation (PLO) efter et langt forhandlingsforløb.

Samme dag fremlagde sundhedsminister Astrid Krag (SF) et lovforslag,

der skal fastlægge de overordnede rammer for lægernes arbejde.

Ydernummeret er det nummer, som en alment praktiserende læge får tildelt af den offentlige sygesikring som betingelse for honorarafregning med sygesikringen.

Hvis lægerne deponerer deres ydernumre, skal patienterne fra 1. september selv betale for et besøg hos lægen. Herefter er det op til det offentlige, hvor mange penge, der skal refunderes til patienten.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

Bispeparken

Fandt 22 beboere med uddannelse fra udlandet - nu ryger boligområde af ghettoliste

20191202-185853-5-1920x1279we

Her er den nye ghettoliste - halvt så mange ghettoer i hovedstadsområdet

MUDI collage

Lokal flyttemand med gratis hjælp til brandramte familier: ”Det er det mindste, jeg kan gøre”

20191202-185848-6-1920x1280we

playNu kommer den nye ghettoliste: Her frygter man at blive Københavns tredje hårde ghetto

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere