Stort antal klumpfisk fanget i Danmark - nu dør de af kulde

Øresundsakvariet melder om en meget stor forekomst af klumpfisk. Men nu dør de, fordi de danske have er blevet for kolde til dem.

Sommeren var varm. Havene blev lune, og det tiltrak et stort antal af de eksotiske klumpfisk.

quote På en enkelt dag rykkede Øresundsakvariet ud to gange i forsøget på at redde klumpfisk, der var strandede.

Øresundsakvariet

Men nu er vejret koldt, og havet køligt. Og de klumpfisk, der ikke nåede at komme væk, mens tid var - de lider nu kuldedøden langs de danske kyster. Og der er mange af dem.

For gang på gang får Øresundsakvariet i Helsingør meldinger om strandede klumpfisk.  De søger hen i områder, hvor saltindholdet er højt, og hvor temperaturen derfor er lidt højere.

- Om sommeren er den nede ved bunden. Men i takt med at temperaturen bliver lavere, så bevæger fiskene sig langsommere og langsommere opad - og så kan de strande, siger Jens P. Jeppesen, der er chef for Øresundsakvartiet.

Men ofte er der desværre ikke så meget at stille op. De store, klodsede og smukke dyr går til.

- På en enkelt dag rykkede Øresundsakvariet ud to gange i forsøget på at redde klumpfisk, der var strandede. Første gang tog vi til Rørvig, men her var fisken desværre død. Vi tog den dog med hjem, og vi opbevarer den nu til senere uddannelsesmæssige formål, fortæller Øresundsakvariet i en pressemeddelelse.

- Anden gang vi rykkede ud, havde vi fået en melding om en levende klumpfisk på lavt vand i Jægerspris. Det lykkedes Øresundsakvariet at få denne klumpfisk levende med hjem, men den døde desværre efter få dage. Da vi hentede den, lå den på meget lavt vand, og det skadede den desværre så meget, at den ikke kunne overleve, lyder det.

Klumpfiskene driver i land efter at være frosset ihjel på lavt vand.
Klumpfiskene driver i land efter at være frosset ihjel på lavt vand.
Foto: Øresundsakvariet

Ring hvis du ser en klumpfisk

Klumpfisk kan ikke tåle havtemperaturer, der er lavere end 15 grader. Og den situation opstod pludseligt, da den danske sommer sluttede, og efteråret satte ind.

Derfor går fiskene nu langsomt til. Men måske kan nogle reddes.

Øresundskavartiets dyepasser Helle står her med en større klumpfisk, der røg i nettet hos en erhvervsfisker.
Øresundskavartiets dyepasser Helle står her med en større klumpfisk, der røg i nettet hos en erhvervsfisker.

I hvert fald opfordrer Øresundsakvariet til, at hvis man støder på en klumpfisk, så må man meget gerne ringe til dem. Det kan ske på 28751970 elller 28751958, og akvariet vil gerne have opkald, uanset om der er tale om fisk på stranden, eller som opholder sig på lavt vand. Akvariet er altså interesseret i både døde og levende klumpfisk.

Klumpfisken - fakta og tal

Klumpfisken ligner ingen anden fisk.

 

Kroppen er en oval, sammentrykt ”kødklump”. Fortil har den en ganske lille mund og tæt foran brystfinnerne et par endnu mindre gællespalter, mens den bagtil har et brat afrundet haleparti, hvor halefinnen er reduceret til en række stive lapper.

 

Selvom klumpfisken ser ud til at være ualmindeligt klodset bygget, kan den under optimale, varme forhold svømme ret så stærkt og faktisk springe op til en meter ud af vandet.

 

Man ved næsten ingenting om klumpfiskens vækst, dens yngleforhold og vandringer.

 

Klumpfisken er ikke en naturlig beboer i danske farvande, da den normalt lever langt ude på de åbne oceaner.

 

Klumpfisken er kendt som den største af alle benfisk og kan blive ca. 4 meter lang og veje over 2500 kilo.

 

Kilde: Øresundsakvariet


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik