Store forskelle mellem ung og gammel på 30 minutter

Selvom der blot er en halv times kørsel fra Frederiksberg Kommune til Egedal, er befolkningsudviklingen vidt forskellig.

Befolkningssammensætningen skævvrides rundt om i hovedstadsområdet. Mens antallet af børnefamilier boomer i visse kommuner, oplever andre kommuner en markant stigning af ældre borgere.

Det viser en opgørelse, som Lorry har fået lavet sammen med de øvrige TV 2 Regioner som optakt til kommunalvalget. 

I Egedal har man de seneste ti år oplevet den største stigning i vores område i antallet af borgere over 65 år – gruppen er vokset med 75 procent. Til gengæld er antallet af børn mellem 6 og 16 år stort set uændret i samme periode med en beskeden vækst på halvanden procent. 

På Frederiksberg er udviklingen den stik modsatte. Her er antallet af skolebørn vokset med 32 procent, mens antallet af ældre kun er vokset med 18 procent. Det er tendenser, der giver de to kommuner udfordringer på hver deres måde.

- Det er da klart, det er en del af vores budget. Som vi kigger frem i de kommende år er vi nødt til at sætte penge af til, at der kommer en øget udgift, siger Egedal-borgmester Karsten Søndergaard, Venstre.

Brug for endnu et plejehjem i Egedal

For halvandet år siden åbnede kommunens tredje plejecenter til ældre. Alligevel har det allerede været nødvendigt at afsætte penge med henblik på at opføre endnu et i løbet af de kommende fire år.

quote Det er jo dem, vi skal leve af i kommunen. Gode børnefamilier med indkomster er livsnerven i Egedal, så dem vil vi gerne have flere af

Karsten Søndergaard, Venstre, borgmester i Egedal Kommune

Mange af de ældre i Egedal flyttede til kommunen tilbage i 60'erne og 70'erne, hvor flere store parcelhuskvarterer skød op, og det er altså dem, der nu fylder i statistikken.

Så selvom det er positivt, at de ældre lever længere, må Egedal Kommune også forsøge at tiltrække nye borgere i den arbejdsdygtige alder.

Det forsøger man blandt andet ved at opføre en række almene boliger, hvor ældre mennesker får mulighed for at bo i flere år, inden de skal på plejehjem, mens deres parcelhuse i stedet kan overtages af nye børnefamilier.

- Det er jo dem, vi skal leve af i kommunen. Gode børnefamilier med indkomster er livsnerven i Egedal, så dem vil vi gerne have flere af, forklarer Karsten Søndergaard.

Pladsmangel til skoler på Frederiksberg

quote Det er da et luksusproblem, for selvom vi på den ene side skal udvide, hvor vi overhovedet kan, får vi også familier ind, der har ressourcer

Jørgen Glenthøj, Kons., borgmester i Frederiksberg Kommune

I Frederiksberg Kommune har man også haft den store tegnebog fremme de senere år, men her har behovet i stedet været størst for at renovere fem skoler og også bygge en helt ny, da antallet af skolebørn er vokset med næsten en tredjedel på ti år.

På Frederiksberg er udfordringen den, at det efterhånden er svært at finde plads til nye udbygninger.

- Rent faktisk er vi Nordeuropas tættest befolkede by, så det giver udfordringer. Men det er da et luksusproblem, for selvom vi på den ene side skal udvide, hvor vi overhovedet kan, får v i også familier ind, der har ressourcer, siger borgmester Jørgen Glenthøj, Kons.

Og hvis Frederiksberg skulle løbe tør for plads til alle børnene, så får kommunen et friskt tilbud fra Egedal-borgmesteren.

- Send dem ud til Egedal. Vi skal nok tage pænt imod dem, og vi finder et sted de kan bo og en skole de kan gå i, siger Karsten Søndergaard med et glimt i øjet.

Samlet set har alle kommuner i TV 2 Lorrys sendeområde, på nær Halsnæs, oplevet befolkningsvækst i løbet af denne valgperiode på gennemsnitligt 4,2 procent.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik