Store forskelle: Her går flest flygtningekvinder på arbejde

Regeringens mål er, at halvdelen af alle flygtninge er i job efter tre år i Danmark. Når det kommer til kvinderne, er kun én kommune TV 2 Lorrys område dog i mål.

I én kommune går mere end halvdelen af flygtningekvinderne på arbejde og tjener egne penge. 

Tager man til en anden kommune vestpå, er det derimod kun hver tiende.

TV 2 Lorry har fået tal fra Udlændinge- og Integrationsministeriet, der viser, hvor mange flygtningekvinder og -mænd, der er i job tre år efter, de er kommet til Danmark. Regeringen har en målsætning om, at det skal gælde halvdelen.

Men virkeligheden er, at kun mændene er nået i mål. For kvindernes vedkommende er kun hver femte i job på landsplan. 

Opgaven med at få flygtninge og familiesammenførte til flygtninge i job ligger hos kommunerne. De klarer sig dog vidt forskelligt her i hovedstadsområdet. Nedenstående er tal for kvinderne. 

Kilde: Udlændinge- og Integrationsministeriets egne beregninger på baggrund af registerdata i Danmarks Statistik. Tallene er foreløbige tal for 3. kvartal 2018. 

Frederiksberg: Job i fokus

Topscoreren er Frederiksberg, hvor hele 57% af kvinderne er trukket i arbejdstøjet.

Her bruger de blandt andet et værktøj, der hedder branchepakker.

Undervisningen i Frederiksberg Kommune skal være så konkret som muligt. Her er det for eksempel et powerpoint-slide med faste vendinger i servicebranchen. 
Undervisningen i Frederiksberg Kommune skal være så konkret som muligt. Her er det for eksempel et powerpoint-slide med faste vendinger i servicebranchen. 
Foto: Frederiksberg Kommune

Branchepakker er undervisning til flygtninge i de brancher, hvor der lokalt er mangel på arbejdskraft. I Frederiksberg Kommune kalder de det "Job i fokus":

- Det, der bestemmer vores indsats i forhold til beskæftigelse, er den efterspørgsel, der er i det samfund, vi befinder os i - i modsætning til, hvad folk måske umiddelbart har lyst til, siger Jakob Hein, der er jobkonsulent i Frederiksberg Kommune. 

Lige nu er det brancher som køkken og kantine samt bygge- og anlæg. 

Sprog og familieforhold spiller ind

Et ubesvaret spørgsmål er dog stadig, hvorfor kvinderne generelt halter bagefter mændene. 

Lars Larsen, der analyserer og rådgiver om integration hos firmaet LG Insight, har flere bud: 

Kvindernes udfordringer i at komme på arbejdsmarkedet, ifølge Lars Larsen: 

- Det handler om sprog: De er typisk kommet senere til Danmark end mændene.

 

- Det handler om nogle familieforhold, hvor kvinden i høj grad er bundet til hjemmet og bundet til rollen som mor og hustru.

 

- Det handler om helbred og sygdomsforståelse.

 

- Så er der også en gruppe af kvinder, som aldrig har været på et arbejdsmarked og ikke har en arbejdsidentitet. Det at komme til Danmark og møde et krav om, at de også skal være på arbejdsmarkedet, er fremmed for dem og for deres familie.

I uge 10 sender TV 2 Lorry serien "Ny i job", hvor du kan møde nogle af de flygtningekvinder, der har trodset statistikken og er kommet i arbejde. 

Serien sendes mandag til fredag i vores nyhedsudsendelse kl. 19:30. 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik