- Der var blevet kastet en blomsterpotte igennem bagruden, knust en lygte og sparket et sidespejl af. Det føles, som hvis nogen har begået indbrud i mit hus. De trådte ind på mit private område, og jeg følte mig krænket, siger Freja Södergran, lokalpolitiker for DF i Helsingør. Hun er en af de politikere, der har været udsat for chikane. Foto: Privatfoto

Stor undersøgelse om chikane og trusler i politik sat i søen

Landets 2444 nuværende medlemmer af byråd og 205 medlemmer af regionsråd får spørgeskema om chikane og trusler.

Har du i din egenskab af kommunalbestyrelses- eller regionsrådsmedlem været udsat for en eller flere af følgende former for krænkelser: chikane, trusler, hærværk, vold?

Hvordan har dine oplevelser af chikane, trusler, hærværk og/eller vold påvirket din adfærd?

Det er blot et par af de spørgsmål, som landets 2444 siddende medlemmer af byråd og 205 medlemmer af regionsråd får tilsendt mandag. 

Læs også Mere rå tone i kommunalpolitik: "Sov med kagerulle"

Afsenderne er Økonomi- og Indenrigsministeriet, Kommunernes Landsforening (KL) og Danske Regioner.

Trioen vil have klarlagt problemer om chikane, trusler, hærværk og vold i lokalpolitik, skriver ministeriet i pressemeddelelse.

Det er en nødvendighed, mener økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille (LA).

Læs også DF-politiker fik smadret sin bil: Børn frygter nu stenkast

- Som folkevalgt må man tåle, at der indimellem er en hård tone i debatten. Men vi skal ikke finde os i, at de mennesker, der engagerer sig i vores lokale demokrati, bliver udsat for chikane, trusler hærværk og vold, siger han.

Der vil være tale om en grundig undersøgelse, lyder det fra ministeren. 

- Den skal vise os, hvad problemet præcist er, og hvor vi skal sætte ind. Jeg vil opfordre alle de lokalt valgte til at tage sig den nødvendige tid til at svare på skemaet.

- For vi skal have et godt grundlag for at arbejde videre med at løse problemerne, siger Simon Emil Ammitzbøll-Bille.

Både KL og Danske Regioner vil arbejde på at få en høj svarprocent. 

Læs også Moské-byggeri: Borgmester truet og vækket med bønnekald

- Der er mange legitime måder at vise sin utilfredshed med politikernes beslutninger på, men det er helt uacceptabelt, hvis man tyr til chikane, trusler, hærværk eller vold, siger KL-formand Martin Damm (V).

- Politikere skal kunne føle sig trygge, når de giver udtryk for deres holdninger og er med til at træffe demokratiske beslutninger for fællesskabet.

- Ellers risikerer vi, at potentielle politikere skræmmes væk på grund af risikoen for ubehageligheder, og det vil være til skade for os alle sammen, siger Damm.

Undersøgelsen foretages i perioden 4.-17. december. I begyndelsen af det nye år forventes resultaterne at ligge klar.

Læs også 18-årig pige dømt for trusler mod politiker og lille baby

Fik smadret partibil

En af de politikere, der har været udsat for chikane er lokalpolitiker i Helsingør, Freja Södergran, DF.

Der blev kastet en blomsterpotte igennem bagruden på hendes bil, knust en lygte og sparket et sidespejl af. På bilen var der flere billeder af hendes ansigt, navn og parti.

- Det føles, som hvis nogen har begået indbrud i mit hus. De trådte ind på mit private område, og jeg følte mig krænket, siger hun.

Freja Södergran har tidligere været ude for diverse former for trusler, og til et vælgermøde i Vapnagård for fire år siden kastede personer sågar med sten, så hun måtte forlade mødet før tid. Alligevel har hærværket på hendes bil påvirket hende:

- Lige så meget som jeg var forberedt på, at noget kunne ske, lige så meget kom det som et chok, da det skete, siger hun.

Hærværket forarger hende:

- Jeg synes, det er lavt. Vi har et stærkt samfund og godt demokrati, så hvis man vil give sig til kende, så skal man gøre det via sin stemmeseddel, siger hun.

Læs mere her.