Stor regional forskel på forbrug af antibiotika

Der bliver brugt mere antibiotika på hospitalerne i Region Hovedstaden end noget andet sted i landet.

Der er stor forskel på hvor meget antibiotika, der bliver brugt på landets hospitaler. Region Hovedstaden skiller sig ud med landets højeste forbrug.

Det viser en opgørelse fra Det Nationale Lærings- og Kvalitetsnetværk.

I gennemsnit får en patient, der er indlagt 100 dage på et hospital i Region Hovedstaden 87 doser antibiotika. Til sammenligning får en patient indlagt i Region Nordjylland kun 62 doser. Det skriver DR P4 København.

Men selvom forbruget er størst i hovedstadsområdet, så er der ikke grund til at frygte, at der bruges mere end nødvendigt, siger Ida Sofie Jensen, der er koncernchef i Lægemiddelindustriforeningen.

- Jeg vil mene, at der er meget fornuft og styr på forbruget af antibiotika på hospitalerne i Danmark og måske allermest i hovedstadsregionen. Siger hun til DR P4 København. 

Størst forbrug på Rigshospitalet

Det høje forbrug gør sig gældende på flere af hovedstadsområdets hospitaler, men det er på Rigshospitalet i København, at forbruget er højest. Det skyldes blandt andet de sygdomme, de beskæftiger sig med, siger Ida Sofie Jensen.

- Region Hovedstaden har nogle af de mest specialiserede hospitaler i landet. Rigshospitalet varetager behandling af særlige sygdomme, som man ikke gør i andre dele af landet. Man behandler for eksempel cystisk fibrose på Rigshospitalet, hvor behandlingen i høj grad består af antibiotika, siger hun til DR P4 København. 

Ud over særlige sygdomme, så får Rigshospitalet mange patienter fra andre hospitaler, og det kan også medvirke til det høje forbrug, siger Niels Frimodt-Møller, der er klinikchef på Klinisk-biologisk afdeling på Rigshospitalet.

- Mange patienter har allerede fået antibiotikabehandling på det sygehus de lå, og så bliver de overført til Rigshospitalet, hvor man så behandler videre med antibiotika, siger han til DR P4 København.

Flere initiativer sat i gang

På Rigshospitalet har man sat flere initiativer i gang, der skal reducere brugen af antibiotika.
For forbruget skal nemlig ned. Sådan lyder det fra Christoffer Buster Reinhardt, som er formand for Sundhedsudvalget i Region Hovedstaden.

- Vi kæmper for at få forbruget ned. Især kritisk antibiotika, det vil vi gerne have sænket meget mere, siger han til DR P4 København. 

Christoffer Buster Reinhardt vil selv have forbruget sænket i Region Hovedstaden, men også skabe dialog med Sundhedsministeriet.

- Vi kan lave lokale retningslinjer og sige, at der skal bruges penicillin i stedet for antibiotika. Derudover skal der tales med Sundhedsministeriet om at have en højere målsætning for reduceringen i 2020. det siger han til DR P4 København.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik