Jakob Vallentin, stifter og direktør af Nordic Gin House, er en meget tilfreds mand i disse dage, efter at 'København Klassisk Gin' har vundet prisen som den bedste gin uden for England.

Stor hæder til dansk gin: "Jeg kan næsten ikke få luft"

En dansk gin har vundet en stor pris i den anerkendte Global Gin Guide Award.

Hvis de har svært ved at få armene ned hos Nordic Gin House i Hørsholm, så er det helt forståeligt.

For få dage siden vandt den nordsjællandske gin-fabrikant nemlig en ret så stor pris i den anerkendte og velansete Global Gin Guide Award, der sammen med World Spirits Awards er blandt de største priser, man kan vinde i spiritus-branchen.

- Det er helt fantastisk, jeg kan næsten ikke få luft, er det første direktør Jakob Vallentin siger, da TV 2 Lorry fanger ham på telefonen.

Læs også VM-guld til dansk gin: ”Vi vidste ikke vi havde vundet”

Den prisvindende gin er døbt ’København Klassisk Gin’ og vandt i kategorien ’London Dry Gin’ prisen som bedste gin uden for England.

- Det her er altså ret stort for os. Det er en enorm stor hæder, og vi er bare mega glade og kan slet ikke få armene ned. I Danmark er vi faktisk ret gode til at fremstille spiritus af høj kvalitet, og det bliver jo anerkendt, når vi vinder så fornem en pris, siger Jakob Vallentin.

En hyldest til hovedstaden

Han fortæller, at ginen – som navnet også antyder – er en hyldest til København.

- Det er en potent gin, som en hovedstad skal være. Den er smækket op med enebær, og faktisk tror jeg, at den måske har det højeste indhold i verden.

Men det er ikke det eneste særpræg. Ginen har en alkoholprocent på 46, og så er der tilsat gran og lakridsrod.

- De to ingredienser giver balance til ginen. Det er ikke fordi, man på den måde kan smage gran og lakrids, men man kan sige, at det er som salt og peber. Og så har den en høj alkoholprocent af to årsager. For det første synes vi gin på 38 procent er noget sjask, og for det andet så afgiver enebærrene bedst deres olier, når de kommer op og bliver destilleret på mellem 45 og 47 procent, forklarer Jakob Vallentin.

Læs også Nu åbner verdens første akvavitbar

Den prisvindende ’københavner’ blev lanceret i april tidligere i år, men forud for det gik der halvandet år med udvikling og fremstilling, som den danske virksomhed nu altså høster frugterne af.

- Det er dog ikke kun mine egne begrænsede smagsløg, der har fundet frem til opskriften. Vi har brugt meget tid på at samarbejde med dygtige bartendere og erfarne sommeliers. Det har også kostet lidt mere at fremstille den, men vi er sindssygt glade og stolte over resultatet, siger Jakob Vallentin, som på trods af succesen ikke påtænker at sende vinderen i masseproduktion.

Den kan derfor ikke findes på tilbudshylden i Føtex, men sælges i specialhandler og enkelte Meny-butikker, mens den også bruges på barer og hoteller.

En halv liter koster mellem 325 og 365 kroner.