Støjende metrobyggeri indklages for FN

FN skal vurdere, om Transportministeriet og Københavns Kommune har forbrudt sig mod miljøkonvention.

Må det offentlige vedtage danmarkshistoriens mest støjende anlægsbyggeri hen over hovedet på de borgere, der vil blive udsat for sundhedsskadelige gener?

Det spørgsmål skal FN's såkaldte compliancekomité nu tage stilling til ifølge Politiken lørdag.

Ved at holde offentligheden ude af den politiske beslutning om at intensivere metrobyggeriet til gene for tusindvis af borgere har Københavns Kommune og Transportministeriet forbrudt sig mod tre artikler i den internationale Aarhuskonvention, lyder anklagen i den sag, som FN erklærer egnet til bedømmelse.

- Komitéen har vurderet, at klagen fra Beboerforeningerne omkring Marmorkirken er egnet til videre behandling og har derfor oprettet den som sag.

- Det er noget, som myndighederne tager alvorligt, siger Lissie Klingenberg Jørgensen, fuldmægtig i Miljøstyrelsen, der er den koordinerende myndighed for Danmarks forhold til Aarhuskonventionen.

Miljøstyrelsen oplyser, at komitéens næste skridt afventer en afgørelse i Natur- og Miljøklagenævnet.

I den sag skal klagenævnet i februar tage stilling til, om det var ulovligt, at Københavns Kommune undlod at lave en offentlig høring og en miljøvurdering, da kommunens politikere i juni sidste år godkendte udvidede arbejdstider på alle metrobyggepladser, herunder støjende arbejde i døgndrift ved Marmorkirken.

Aarhuskonventionen, som Danmark har underskrevet sammen med 45 andre lande, er netop skabt for at sikre borgere og miljøorganisationer indflydelse og adgang til at klage i miljøsager, siger professor i miljøret Ellen Margrethe Basse til Politiken:

- FN's konvention er meget central i miljøretten, fordi den sikrer offentligheden indsigt i informationer, deltagelse i beslutningsprocesser og adgang til at få efterprøvet afgørelser på miljøområdet.

- Jeg tror ikke, der er eksempler på stater, der ikke har fulgt komitéens anbefalinger, siger hun.

Overborgmester Frank Jensen (S) har ingen kommentarer, da "det er staten og ikke Københavns Kommune, som repræsenterer Danmark i sager om Danmarks overholdelse af FN-konventioner".

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

stigfrivilligrødekors

playStig giver julehjælp: Rørende at se glædestårerne vælte ud af øjnene på dem

nathalie voral og nino

playNathalie frygter afslag på julehjælp: ”Så skal vi nok leve af pasta de næste par måneder"

20171204-151030-A-1920x1281we

playOverblik: Sådan kan du donere til julehjælp - rekordmange har søgt

fødeafdeling region hovedstaden

Coronakrisens babyboom er aflyst for nu - eksperter forklarer hvorfor

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere