Betonstøv skaber frygt for sundhedsfare: Nu undersøger kommunen luften

På Christianshavn er flere gader dækket af hvidt betonstøv efter et mislykket forsøg på at udjævne brostensvejene. Nu undersøger kommunen potentielle sundhedsrisici.

På Christianshavn knokler Københavns Kommunes medarbejdere torsdag eftermiddag med at få styr på de store mængder betonstøv, der har lagt sig som et hvidt tæppe over bydelens parkerede biler, cykler og gader.

Det knuste beton, der blandt andet indeholder cement, blev lagt ud tidligere på året for at jævne ud mellem brosten på vejene i stedet for almindelig grus, der også kan bruges til det samme.

Men det var ikke umiddelbart en god idé.

I modsætning til almindelig grus er knust beton et meget let materiale, som på grund af det gode vejr ikke har noget at sætte sig fast mellem brostene - og som blæsten nu i stedet har hvirvlet op i store støvskyer, som generer borgerne.

Men støvskyerne skaber frygt for sundhedsfare, lyder det fra Christianshavns Lokalråd og -Lokaludvalg.

Lokaludvalg: Borgerne er bekymrede

- Der borgere her, som er bekymret over det. Det er min helt klare opfattelse, siger Knud Josefsen, som er medlem af Christianshavns Lokalråd, til TV 2 Lorry.

Hos Christianshavns Lokaludvalg, som er en del af det kommunale system, er formand Poul Courts oplevelse den samme.

Han kritiserer samtidig, at lokaludvalget ikke er blevet informeret om forsøget på forhånd.

- Vi har intet haft med det her at gøre. Vi vidste ikke, at det kom, og vi er ikke blevet underettet om det, siger Poul Court og tilføjer:

- Det er stærkt uheldigt. Og i hvilket omfang, det kan være ansvarspådragende, har jeg ikke overblik over. Jeg vil tilråde, at der hurtigst muligt bliver rettet op det.

Kommunen ved ikke, hvad der er i luften

Derfor har kommunen besluttet at foretage luftmålinger, som skal klarlægge forholdet.

- Det er svært for os at sige, hvad der præcist er i luften, da knust beton består af forskellige typer genbrugsmateriale. Men omkring 80 procent af blandingen, som vi har anvendt, består af knuste fortorvsfliser, siger Henriette Hall-Andersen, der er Centerchef i Teknik- og miljøforvaltningen hos Københavns Kommune, til TV 2 Lorry.

 
 
Foto: Kleemann Privat Foto

På grund af usikkerheden omkring de sundhedsmæssige risici ved betonstøvet har kommunen nu hyret FORCE Technology, der er et godkendt teknologisk serviceinstitut, til at foretage luftmålinger på Christianshavn.

På den måde kan man få klarlagt, hvad støvskyerne indeholder af potentielle sundhedsskadelige materialer.

- Det er en rigtig møgsag, men vi knokler derude og gør, hvad vi kan for at få vandet gaderne og binde støvet og derefter få det fejet væk eller banket ned. Men vores umiddelbare vurdering er, at det ikke er sundhedsskadeligt, siger Henriette Hall-Andersen.

Resultater falder først efter 10 dage

Ifølge kommunen kan der gå omkring ti dage, før resultatet af luftmålingerne kommer tilbage. Prøverne blev dog bestilt allerede den 5. april, og derfor forventer forvaltningen, at de får svaret på mandag den 15. april.

- Det er ikke første gang, vi bruger knust beton, men denne gang er vi blevet ramt af nogle uheldige vejrforhold. Men vi er også i gang med at finde ud af, om vi måske har hældt for meget ud nogle steder, som har været med til, at der er kommet så store støvskyer nu, lyder det fra centerchefen.

Ifølge kommunen skal man som borger ikke foretage sig noget anderledes end normalt, hvis man færdes på Christianshavn, så længe støvet er synligt i luften.

Men forvaltningen forventer, at støvskyerne allerede nu hører fortiden til, da de sørger for at vande vejene kontignuerligt.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik