Større salmonella-udbrud på Sjælland

Statens Serum Institut melder om et landsdækkende salmonellaangreb, som stammer fra svinekød.

Statens Serum Institut føler sig overbeviste om, at udbruddet stammer fra svinekød. Foto: Mads Claus Rasmussen - Ritzau Scanpix

Mindst 28 mennesker på landsplan - og 12 fra Sjælland - er i løbet af den seneste måneds tid blevet ramt af en salmonellainfektion. Det oplyser Statens Serum Institut, som samtidig fastslår, at smitten stammer fra svinekød.

Endnu flere personer kan dog være smittet, vurderes det.

Statens Serum Institut ved endnu ikke, hvilket kød smitten stammer fra, og derfor er de nu i gang med et større detektivarbejde.

 - Det første, vi gør, er, at tale med patienterne. Hvad har de spist, har de været ude at rejse - og er der noget sammenfald i det, de har spist, siger Luise Müller, der er epidemiolog på Statens Serum Institut.

Vi formoder, at der er flere tilfælde end de 28, der er registreret.

Luise Müller, Statens Serum Institut

Samtidig er instituttet på grund af fintmålende udstyr i stand til at fastlægge DNA i salmonella. Det vil sige, at instituttet kan fastslå, om der er tale om samme infektion, når flere danskere pludselig testes positve for salmonella.

Der foregår nu et større detektivarbejde på Statens Serum Institut. For hvad er fællesnævneren - hvorfor bliver folk syge? Foto: Kasper Palsnov / Scanpix

Luise Müller kan ikke oplyse hvor på Sjælland de 12 registrerede patienter kommer fra, men hun er samtidig overbevist om, at langt flere end de registrerede 28 personer har været syge. Der er tale om et landsdækkende udbrud.

- Langt de fleste tilfælde giver en mildere diarrésygdom muligvis med opkast og feber, men som går over af sig selv i løbet af et par dage. Derfor formoder vi, at der er flere tilfælde end de 28, der er registreret, siger Luise Müller.

Hun påpeger, at folk, der er syge i forvejen, er mere modtagelige over for sygdommen, og endelig kan infektionens voldsomhed også afhænge af, hvor meget man har spist af den inficerede fødevare.

Der er tale om salmonella-typen monofasisk Typhimurium, og eftersom det endnu ikke er lykkedes at fastlægge den præcise smittekilde, så er rådet fra Statens Serum institut, at man gennemsteger svinekød og i øvrigt holder det rå kød adskilt fra mad, der er spiseklar.

Statens Serum Institut efterforsker det aktuelle udbrud i samarbejde med DTU Fødevareinstituttet og Fødevarestyrelsen.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret