Støjplaget kommune øremærker penge til støjskærme langs motorvej

Vallensbæk Kommune har indgået forlig om budgettet frem til 2022. Her er der sat millioner af til en støjskærm langs motorvej, selvom det er tvivlsomt, hvorvidt kommunen må opføre den.

2,5 meter høje støjreducerende skærme skal opsættes i Vallensbæk ved Holbækmotorvejens nordside mellem Vejlegårdsvej og Vallensbæk Torvvej.

I hvert fald hvis det står til kommunalbestyrelsen i kommunen.

Samlet har de tirsdag indgået aftale om kommunens budget frem mod 2022, og her har man valgt at afsætte tre millioner kroner anlæggelse af støjskærmene langs et villakvarter beliggende tæt på den travle motorvej.

Kort nyt fra februar måned: Borgmester Henrik Rasmussen var dengang utilfreds med, at Vallensbæk ingen støjskærme får fra regeringen. Da satte han gang i en underskriftsindsamlig.

Der er bare ét problem:

Motorvejen og området omkring vejkanten er nemlig ikke kommunens område, men derimod en del af det statslige vejnet og derfor ejet af staten.

Derfor ved Vallensbæk Kommune reelt set ikke, om man overhovedet må få lov til at opsætte støjværnet.

- Jeg må være ærlig og sige, at vi ikke ved, om vi overhovedet kan få lov til bygge det, for det er jo inde på statens areal. Derudover må jeg indrømme, at jeg ikke ved, meget støjværn man egentlig kan få for tre millioner kroner, siger borgmester Henrik Rasmussen fra De Konservative.

Et opråb til staten

I stedet skal man tolke øremærkningen i budgettet som en slags invitation til dialog med vestegnskommunens som afsender til regeringen.

- Det er i den grad et opråb til staten. For os her i Vallensbæk er det her er ikke nice-to, det er need-to, siger Henrik Rasmussen.

Netop trafik- og motorvejsstøj har længe været et punkt højt rangeret på kommunalbestyrelsens politiske dagsorden. Vallensbæk har længe forsøgt at få regeringen til at afsætte penge ved en finanslov til at anlægge støjreducerende tiltag i kommunen.

I februar viste en måling, at hver tredje bolig i Vallensbæk Kommune er belastet af støjen fra Holbækmotorvejen og Køge Bugt Motorvej, der løber gennem kommunen.

- Jeg synes, det er mærkeligt at staten bare fuldstændig vasker hænder i den diskussion, der handler om støj, og vi derfor er nødt til at finde penge til noget, som egentlig er statens opgave, lyder det fra borgmesteren.

- Det, at vi nu øremærker nogle penge til støjreducering, kan forhåbentligt være en indgangsvinkel til dialog med staten om at få gjort noget ved det her, som er et stort problem for os.

Også støjværn langs letbanebyggeri

Foruden støjskærmene ved Holbækmotorvejen har kommunen med budgetaftalen valgt at fremrykke opførelsen af yderligere to støjværn, som i øvrigt delvist er brugerbetalt af borgerne, planlagt til 2021, så de nu opføres i 2019 langs ringveje, hvor den kommende letbane de næste år skal anlægges.

Netop bevillingen i budgettet til at kunne opføre støjskærme sker, fordi Vallensbæk Kommune ulig mange andre i TV 2 Lorrys område ikke har været nødsaget til at svinge sparekniven ved efterårets budgetforhandlinger.

- Lige præcis med det her budget kører vi faktisk ikke med besparelser. Når der er brug for besparelser, så laver vi besparelser, og sidste år foretog vi besparelser. Det er grunden til, at vi ikke skal ud i det denne gang. Det er sidste års rettidige omhu, forklarer borgmesteren.

Derfor er det i budgettet fundet plads til blandt andet opførelse af flere ældreboliger.

Kommunen - der målt på indbyggertal med lidt over 16.000 er den næstmindste i TV 2 Lorrys område - har således fundet plads til etablering af 24 plejeboliger og 12 midlertidige boliger. Opførelsen af en svømmehal er også blevet stadfæstet i budgettet.

Tusindvis af borgere på Vestegnen må hver dag leve med voldsom trafikstøj og slem forurening. Og selv om skiftende politikere har været enige om behovet for blandt andet støjdæmpning, er pengene aldrig fulgt med. Nu skal der gøres noget ved det, lyder det fra en stribe folketingspolitikere.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Trafik

Langebro

Langebro lukkes om natten de kommende weekender

metro

Alle tog på flere metrolinjer holdt stille på grund af teknisk nedbrud

trafikulykke vejen

Antallet af trafikdræbte skal halveres: Det er meget ambitiøst, siger minister

s-tog

Ny køreplan for S-tog: Ballerup bliver den store vinder

Vallensbæk

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere