Støjende fabrik i win-win situation: Mindre larm og mere grønt

25 procent af Køges fjernevarmekunder vil i fremtiden få overskudsvarme fra Pektin fabrikken.

En win-win situation.

Sådan kan man godt kalde den aftale, som firmaet CP Kelco, der driver Pektin fabrikken i Lille Skensved, har sat i søen med det fælles kommunale fjernvarmeselskab, VEKS.

quote Det er et meget flot projekt, hvor forbrugerne får glæde af overskudsvarmen i stedet for at gråspurvene får glæden.

Lars Chr. Lilleholt, energi-, forsynings- og klimaminister, Venstre

Tidligere har fabrikken lavet en masse overskudsvarme, som man brugte et larmende køletårn til at blæse op i luften. Nu har virksomheden slået to fluer med et smæk og lavet den "larmende" overskudsvarme om til energi til Køges borgere.

Med et enkelt drej på et håndtag ryger overskudsvarmen fra fabrikken nu ud til 25 procent af Køges fjernvarmebrugere, der med et snuptag får grøn varme ud i stuerne. 2.200 husstande kan varme sig på overskudsvarmen.

Det nye overskudsvarmeanlæg blev indviet mandag, hvor også energi-, forsynings- og klimaminister, Lars Chr. Lilleholt, Venstre, deltog.

- Jeg er stolt over at være her i dag. Det er et meget flot projekt, hvor forbrugerne får glæde af overskudsvarmen i stedet for at gråspurvene får glæden, siger han.

Ressourcer der hidtil er gået til spilde

Idéen opstod i 2012, da man blev opmærksom på larmen, som fabrikken afgav. I stedet for at bygge en støjmur slog CP Kelco og VEKS pjalterne sammen for at udnytte overskudsvarmen til produktion af fjernvarme.

En idé, som nu er gjort teknisk mulig ved installation af varmevekslere og to industri-varmepumper. 

- Vi er glade for projektets positive indflydelse og bidrag til samfundet omkring os, siger Kirsten Stolberg, Engineering Manager fra CP Kelco.

- VEKS udnytter så vidt muligt ressourcer, som hidtil er gået til spilde, siger Lars Gullev, VEKS’ direktør. 

CP Kelco og VEKS vil gennemsnitligt levere 40.000 MWh om året.

Projektet er godkendt af Køge Byråd med Miljøstyrelsen som tilsynsmyndighed. 

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik