Langfingrede borgere gennemroder donationer til hjælpeorganisation: "Ærgerligt for de frivillige"

Hos Danmission i Værløse møder de frivillige ofte ind til synet af gennemrodede sække eller kasser, der ellers var fyldt med donationer til genbrugsbutikken.

Foran en genbrugsbutik i Værløse ligger tre iturevne plastiksække i en bunke af tøj, der tilsyneladende er blevet hevet ud af sækkene og efterladt på jorden.

Det er donationer, der er stillet foran Danmissions indgang uden for åbningstiden, selvom butikkens frivillige på et skilt ved indgangen indtrængende har frabedt sig det.

Det skyldes, at sagerne ofte bliver gennemrodet over natten af forbipasserende, og derfor når store dele af donationerne aldrig frem til genbrugsbutikkernes hylder.

quote Det bryder jeg mig ikke om, for det er jo beregnet til os, så vi kan tjene penge på det og give dem videre til verdens fattigste

Connie Hoffmann, frivillig hos Danmission

Det er langt fra et usædvanligt scenarie, at Connie Hoffmann og hendes frivillige kolleger møder ind til synet af donationer, der tydeligt er blevet gennemrodet over natten.

- Det har været et problem alle de år, jeg har været her, siger Connie Hoffmann, der er frivillig i Danmissions genbrugsbutik i Værløse på 13. år.

- Man kan ikke bruge tingene bagefter, og så må vi smide det ud. Det bryder jeg mig ikke om, for det er jo beregnet til os, så vi kan tjene penge på det og give dem videre til verdens fattigste, siger hun.

I følge Connie Hoffmann er der ikke meget andet for de frivillige at stille op end det, de allerede har gjort: at anmode om, at donationer bliver afleveret inde i butikken.

- Jeg synes ikke, det er rimeligt, fordi vi er jo billige, men vi kan jo ikke gardere os mod det, for når vi møder ind, så står det udenfor, og vi har ingen containere.

Artiklen fortsætter efter billedet:

Dette skilt hænger foran hovedindgangen til Danmission i Værløse.
Dette skilt hænger foran hovedindgangen til Danmission i Værløse.
Foto: Jeppe Løvstrøm Frederiksen

Svært at gøre noget ved

Hos Danmission kan Michael Trinskjær, der er kommunikationschef, godt genkende problemet.

- Det sker ind i mellem ved vores butikker. Mange af de frivillige bliver selvfølgelig frustrerede og ærgerlige, for det er jo ikke rart, det siger sig selv, og det er derfor, vi i butikkerne prøver at styre det ved at sige, hvornår man kan donere, siger han.

Der er dog ikke ret meget at gøre ved det, forklarer Michael Trinskjær, der påpeger, at det er meget forskelligt, hvilke fysiske rammer, genbrugsbutikkerne har.

Derfor er der også forskel på, om en genbrugsbutik eksempelvis har en container til rådighed, hvor man kan lægge donationer uden for åbningstiden.

- Det er svært at gøre noget ved, selvom vi prøver at styre det ved at sige, hvornår man kan donere. Der er altid nogen, der sætter ting alligevel, og det er så med risiko for, at det bliver rodet igennem og taget af andre. Det er ærgerligt for de frivillige, for det er ekstraarbejde.

Danmission er langt fra den eneste hjælpeorganisation, der oplever, at donationer tiltænkt deres formål bliver rodet igennem, før de når frem til genbrugsbutikkernes hylder.

TV 2 Lorry har tidligere fortalt, at både Kirkens Korshær, Blå Kors og Røde Kors har store problemer med netop det.

Se eller gense vores indslag om folk, der hugger fra donationerne, her:

Skruppelløse folk hugger donationer til udsatte. Resten bliver smidt på fortorvet.

Vil du donere til genbrug?

Hvis du ligger inde med tøj eller genstande, som du gerne vil donere til en hjælpeorganisation, så følg disse råd:


Undersøg, hvilke genstande, den pågældende organisation tager imod, samt hvilken stand organisationen kræver tingene i.


Mød op i genbrugsbutikkens åbningstid, så du kan levere din donation til butikkernes frivillige, som herefter vil tage sig af dem.


Hvis butikken ikke er åben, så stil ikke din donation foran butikken.


Find i stedet en af den pågældende organisations containere. Det kan du gøre på organisationernes hjemmesider.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik