Sting deler historie med Helsingør

Den verdensberømte musiker spiller i aften på Havnefronten ved Kulturværftet i Helsingør. Og han er i den grad beslægtet med byens historie.

Stings nyeste album fra 2013 har titlen "The Last Ship" og tager udgangspunkt i hans barndom omkring et af Englands største skibsværfter, Swan Hunter Shipyard. Ligesom Helsingør Skibsværft har haft en stor betydning for Helsingørs historie, så har miljøet omkring skibsbyggeriet fyldt meget for Sting. Han er vokset op  blandt arbejderklassen og har tidligere nævnt i et interview, at hans seks børn ikke bare skal arve de mange millioner han har tjent gennem karrieren. Børnene måtte klare sig selv.

- Det siger jo noget om hans værdier og at han har hjertet på rette sted, siger Rasmus Schrøder som er Musikredaktør på Kulturværftet, og har stået for bookingen af verdensnavnet, der har solgt over 100 millioner albums på verdensplan.

 

To store hits fra en lang karriere; Fields of gold og Walking on the moon

Rasmus Schrøder er selv stor Sting-fan, og han tror på, at det blandt andet er den fælles historie der har været med til at lokke Sting til byen.

- Jeg håber da, at det er det, der har gjort at han har valgt Helsingør.

Ikke langt derfra på koncertpladsen i Helsingør sidder Flemming Rønne på Værftsmuseet i Helsingør. Han har arbejdet i flere år på Helsingør Skibsværft, der havde kronede dage i 60érne med flere tusinde ansatte. Men i 1983 måtte de dreje nøglen om på grund af manglende ordrer.

- Da de sidste bygninger blev revet ned i 1983 stod de tidligere ansatte og græd. Det var jo hele deres verden der sank i grus.

 

 
 

 

Selv er han ikke den største fan af Sting. 

- Jeg kender faktsik slet ikke til musikken, siger Flemming Rønne, men alligevel har de to noget tilfælles;

 Fascinationen af miljøet omkring et skibsværft. Der er nemlig et helt særligt sammenhold blandt skibsværftsfolket, mener Flemming Rønne. Han var blandt de 2000 ansatte som hver morgen klokken 6.30 stod klar i deres beskidte kedeldragter. Han var med, da de fik udleveret deres lønningsposer om eftermiddagen, og han var med da konerne stod ude foran porten for at sørge for, at deres mænd kom hele vejen hjem.

- Ellers ville de tage op på tutten for at drikke til lønningsposen var tom, siger Flemming Rønne.

Og det var netop denne kultur som også fandtes i den lille by Wallend nær Newcastle der fascinerede den unge Sting.

Siden lukningen af skibsværftet har Helsingør Kommune satset på Kultur frem for bådbyggeri. Den satsning kulminerer i aften med verdensnavnet Sting, der gik solo nogenlunde samtidig med lukningen af Helsingør Skibsværft.

I aften kan de i alt 7000 koncertgæster lytte til historier om knirkende skibe og andre minder fra verdensstjernens barndom i det nordøstlige hjørne af England.

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik