Arkivfoto fra en tidligere nytårsaften på Dronning Louises Bro i København. Foto: David Leth Williams / scanpix

Øjenlæger har set nok: Vil have fyrværkeri-zoner

To læger advarer om behov for restriktioner på fyrværkeri. Socialdemokratiets sundhedsordfører vil have ministeren i tale.

En stigning i antallet af fyrværkeriulykker i forbindelse med nytårsaften får to førende læger på området til at opfordre til politisk handling. 

Socialdemokratiet ønsker at diskutere mulighederne med ministeren.

Det skriver Jyllands-Posten. 

Læs også 16-årig i opråb: Drenge, hold jer fra ulovligt krudt

Stigning bør føre til politisk handling

Appellen stammer fra overlæge Jørgen Villumsen fra Rigshospitalets øjenafdeling i Glostrup og Steffen Heegaard, der er formand for de danske øjenlæger, bakker op om udmeldingen.

Begge mener de, at det stigende antal skader sammenholdt med et faldende antal i Danmarks nabolande, bør føre til politisk handling.

Opfordringen får Socialdemokratiets sundhedsordfører, Flemming Møller Mortensen, til at tage problemet op med sundhedsminister Ellen Trane Nørby fra Venstre.

- Det er trist og alvorligt, at antallet af skader stiger. Det er værd at lytte til de eksperter, der siger, at det fyrværkeriskyts og de batterier, som bruges, bliver større og kraftigere, siger han til Ritzau. 

Læs også Her er fyrværkeri-reglerne du (måske) ikke kender

Krudt reagerer anderledes end forventet

Overlæge Jørgen Villumsen nævner, at man kan overveje at indføre særlige zoner for affyring af fyrværkeri. 

- Man kan stå midt på Rådhuspladsen i København med masser af mennesker omkring sig og fyre en raket af eller på en vej fyldt med mennesker. Måske skulle man indføre særlige zoner, hvor man kunne fyre nytårskrudt af, siger han til Jyllands-Posten.

Han peger samtidig på kvaliteten af krudtet i fyrværkeriet.

- To tredjedele af dem, der er kommet til skade, fortæller, at krudtet har reageret anderledes, end de havde forventet. Så måske er der også problemer med kvaliteten af nytårskrudtet, siger han til Jyllands-Posten. 

Da 2013 blev til 2014 blev der registreret 73 skader i forbindelse med nytårsaften. Ved årsskiftet søndag til mandag var det 117 - heraf er 39 øjenskader.