Stigende rotteproblem: Panda og Amigo sætter tænderne i rotterne

I Frederikssund Kommune er to hunde med til at bekæmpe et stigende rotteproblem.

Det er med viftende haler hundene Panda og Amigo møder på arbejde hos Vej og Park i Frederikssund Kommune. 

De skal bruge deres gode snuder til at finde frem til rotter og mus. 

- Han glæder sig hver morgen, til han skal afsted, siger Amigos ejer, Jeppe Kjær, der er rottebekæmper i Frederikssund Kommune. 

Amigo er købt for at arbejde som rottehund, men når han ikke er på arbejde, så bor han hjemme hos Jeppe Kjær og indgår som en del af familien - når han altså lige har fået et bad. 

Panda blev først rottehund senere i livet.

- Han er mors hund, griner Pandas ejer Finn Mathiasen, der også er rottebekæmper.

- Jeg har arbejde som rottefænger, og så var det jo oplagt at tage ham med og se, om han kunne finde ud af det. Det kunne han, siger Finn Mathiasen. 

Vi har fulgt i halerne på hundene på en travl arbejdsdag i serien: Med dyr på job. Klik her og se med. 

Flere anmeldelser

De to hunde er blevet en fast del af staben, når der skal bekæmpes rotter i kommunen.

Frederikssund Kommune oplever et stigende antal rotteanmeldelser.

Fra 2010 til 2018 er antallet af rotteanmeldelser steget fra cirka 800 pr. år til cirka 1.600 pr. år, står der i Kommunens rottehandlingsplan. 

Hundene tager både med ud, når borgere melder til kommunen, at de har rotter. Men også på kommunens egne områder er hundene i aktion.

TV2lorry fik lov til at tage med ud på den ubeboede ø Kølholm nær den nye Kronprinsesse Marys Bro, hvor rotterne generer de mange fugle, der yngler. 

Så den står på sejltur, før hundene kan komme i gang med arbejdet.

Tænderne i rotterne

Panda og Amigo hopper ivrigt i land, så snart de kommer ud til øen og går i gang med at snuse sig frem til rotterne. 

Finn Mathiasen og Jeppe Kjær hjælper dem med at grave, når de har fundet et rottehul. 

Der går ikke ret længe, før den første rotte kommer til syne. Hundene jagter den entusiastisk, og efter en kort tur i det iskolde vand, sætter de tænderne i dagens første rotte. 

Især Amigo, der kun er knap halvandet år gammel, er ikke meget for at give rotten fra sig, når den først har sat tænderne i den. Men den lytter til Jeppe Kjær, og rotten bliver smidt i en spand, som de tager med væk fra øen. 

Holder ekstra øje

For nogle hænger tanken om rotter nok sammen med tanken om sygdomme, men selvom hundene sætter tænderne i mange rotter, så er de endnu ikke blevet syge af deres arbejde. 

- Vi har vaccineret dem, med alle de muligheder, vi nu har for at give dem vacciner, og de bliver selvfølgelig hele tiden ajourført, når vi har dem hos dyrlægen til kontrol, siger Jeppe Kjær, rottebekæmper, Frederikssund Kommune.

- Hvis de er blevet bidt, så holder vi selvfølgelig øje med dem de næste dage, om de har nogle sår, og om de begynder at væske, og så tager vi til dyrlægen med dem, forklarer han 

I alt otte rotter blev det til denne dag på Kølholm. Det lyder af mange, men sidste gang, hundene var på øen, fangede de 22 rotter. 

Du kan se hele den tempofyldte rottejagt her. 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik