Stevnske skoleelever går snart i stemmeboksen

Skoleelever fra Stevns går sammen med 80.000 elever fra hele landet i 8., 9. og 10. klasse i stemmeboksen torsdag den 31. januar, når der afholdes Skolevalg 2019.

- Jeg har indstillet til Hendes Majestæt Dronningen, at der udskrives skolevalg til afholdelse torsdag den 31. januar 2019. 

Sådan lød ordene fra statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), da han på helt officiel vis udskrev Skolevalg 2019 fra Statsministeriet for små to uger siden. 

Siden da har eleverne fra 8. og 9. klasse i Stevns Kommune været i fuld gang med at finde ud af, hvem de skal sætte deres stemme på, når de i næste uge træder ind i boksen og får udleveret en blyant og en masse partinavne. 

Forud for den store valgdag har eleverne gennemgået et tre uger langt valgkampslignende undervisningsforløb, som understøtter flere faglige mål i samfundsfag- og danskundervisningen.

- Skolevalget er en glimrende mulighed for, at eleverne på Stevnsskolerne stifter bekendtskab med demokratiske processer. Selve valghandlingen er jo det, de fleste mennesker forbinder med et demokrati, siger Steen S. Hansen, formand for Børn, Unge og Læring i en pressemeddelelse og fortsætter:

- Derfor er det glædeligt, at vores folkeskoler kan være med til at give vores unge mennesker et solidt fundament og en oplevelse, som udover den daglige undervisning, ruster dem til at tage del i vores demokratiske samfund.

Autentisk gennemført valg 

De stevnske skoleelever får alle udleveret valgkort og stemmesedler i næste uge, hvor der desuden bliver stillet stemmebokse og valgurner op på Hotherskolen, Strøbyskolen og Store Heddinge Skole. 

quote Hvis man én gang har lært at stemme, gør man det også resten af livet.

Kasper Møller Hansen, professor og valgforsker på Københavns Universitet. 

Skolevalget kommer derfor til et efterligne folketingsvalget, som med sikkerhed bliver udskrevet senere på året.  

Også de forskellige ungdomspartier deltager i Skolevalg, hvor de i ugen op til valget udvælger tre mærkesager. De kommer efterfølgende til at udgøre grundpillen i deres partiprogram for Skolevalget. 

Formålet med Skolevalget er at lære eleverne om demokratiet og ruste dem til at danne deres egen mening og tage politisk stillingtagen. Og det gør eleverne mere modne, lyder det fra en valgforsker. 

- Meget af det er et spørgsmål om at have prøvet det før. Derfor er det vigtigt at finde nogle måder, hvorpå man kan afmystificere og skabe nogle trygge rammer omkring det at stemme for første gang. Hvis man én gang har lært at stemme, gør man det også resten af livet, siger Kasper Møller Hansen, professor og valgforsker på Københavns Universitet. 

 
 
Foto: Mads Nissen - Ritzau Scanpix

Plads til forbedring

Ifølge valgforskeren er det meget vigtigt, at de unge allerede nu prøver kræfter med demokratiet gennem et Skolevalg, da de unges valgdeltagelse ligger langt under resten af befolkningen i Danmark.  

quote En af de vigtigste grunde til de unge ikke stemmer så meget er, at de lige er flyttet hjemmefra. 

Kasper Møller Hansen, professor og valgforsker på Københavns Universitet. 

Under kommunalvalget i 2017 var der for eksempel kun lidt over halvdelen af de 18-29 årige personer i TV 2 Lorrys område, som valgte at gøre brug af deres personlige stemme. 

Men et Skolevalg kan skabe den modsatte effekt og være med til at give eleverne en forståelse af vigtigheden af demokratiet, selvom der stadig er flere år til, at eleverne selv skal ned i stemmeboksen. 

- En af de vigtigste grunde til de unge ikke stemmer så meget er, at de lige er flyttet hjemmefra og derfor har fået et brud i deres sociale omgangskreds. Derudover er de et sted i deres liv, hvor der sker rigtig mange forandringer, og det gør tilsammen, at de unge stemmer mindre end gennemsnittet, fortæller Kasper Møller Hansen.

Undervejs i forløbet skal eleverne orientere sig i 24 mærkesager og tage stilling til, hvilke tre mærkesager de vil kæmpe for. Eleverne laver herefter kampagner for en eller flere af mærkesagerne. 

Når stemmerne er talt op om aftenen den 31. januar, bliver valgresultatet offentliggjort som del af en valgaften på landsdækkende tv.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik