Stevnsballade: "Det er ret usædvanligt"

Ifølge valgforsker Martin Vinæs Larsen fra Københavns Universitet, så er budgetforhandlinger i en kommune uden om borgmesteren et særsyn.

Den politiske ballade på Stevns, hvor 17 ud af kommunalbestyrelsens 19 medlemmer i sidste uge forhandlede sig frem til et budgetforlig uden om borgmesteren, er ifølge flere lokale kilder,  kulminationen på årelange, politiske stridigheder.

Vi har bedt valgforsker Martin Vinæs Larsen fra Københavns Universitet, vurdere den nuværende politiske situation på Stevns.

-Der er en højspændt situation i øjeblikket. Der har været oprør mod borgmesteren og de har indgået budgetforlig uden om ham. Det er ret usædvanligt, siger Martin Vinæs Larsen.

-Hvad er borgmesterens rolle normalt i budgetforhandlinger? 

-Normalt i en budgetforhandling, så er det borgmesteren der styrer den. Det er ham der indkalder til møderne og han får administrationen til at lave forskellige oplæg og så byder de andre kommunalpolitikere ind med ønsker og krav. Men det er borgmesteren det styrer processen. 

Men på Stevns er der vendt op og ned på bøtten og det er kommunalpolitikerne der har styret processen og borgmesteren skullet halse efter.

-Hvor tit er det sket, at der er lavet budgetforlig uden om borgmesteren i en kommune?

quote Der er en højspændt situation i øjeblikket. Der har været oprør mod borgmesteren.

Martin Vinæs Larsen, valgforsker.

-Det er sjældent, men det er sket før. Tidligere i år i Assens og tilbage i 2013 i Kerteminde, hvor borgmesteren, ligesom Mogens Haugaard Nielsen på Stevns, var sprunget fra sit parti for at starte en lokalliste. Hun mistede efterfølgende magten på trods af et super valg for hendes lokalliste. Der var nemlig ingen af de andre partier der ville arbejde sammen med hende.

-Hvad er den politiske situation i Stevns udtryk for?

-Det er udtryk for, at borgmesteren står svagt og at folk grundlæggende er utilfredse med borgmesteren, fordi hvis man var tilfreds med ham og havde tiltro til hans lederskab, så ville man som de fleste andre kommuner lade ham styre processen. 

-Hvad betyder det for den siddende borgmesters muligheder ved det kommende kommunalvalg? 

-Det kan godt være det her ikke får nogen betydning i stemmeboksen, det er nemlig ikke sikkert at vælgerne i Stevns vil lægge særlig meget mærke til det, fordi det er teknisk og der er folk på begge sider af lejren, som råber beskyldninger mod hinanden. Men når det kommer til den efterfølgende konstituering, så det tyder det her på, at der er rigtig mange i kommunalbestyrelsen, der er trætte af borgmesteren og konsekvensen bliver jo nok at han må overgive borgmesterposten til en anden, som kommunalbestyrelsen har større tiltro til.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik