Stevns søger beredskabssamarbejde med Køge

Stevns søger ind i et nyt beredskabssamarbejde med Køge Kommune.

I december meddelte Stevns Kommune, at kommunen træder ud af Østsjællands Beredskab på linje med de øvrige syv ejerkommuner.

Nu er Kommunalbestyrelsen så klar til at søge ind et nyt samarbejde med Køge Kommune.

Det oplyser kommunen i en pressemeddelelse.

Forud for beslutningen har Stevns Kommune været i dialog med både Roskilde og Køge kommuner samt Midt- og Sydsjællands Brand & Redning (Faxe Kommune, Næstved Kommune, Ringsted Kommune og Vordingborg Kommune, red.).

- Vi har valgt at gå videre med Køge, fordi vi i forvejen samarbejder om forskellige strategiske og operationelle forhold og ikke mindst allerede er i dialog omkring beredskabsdækning af kommunens nordlige ende, som grænser op til Køge, siger Stevns’ borgmester, Anette Mortensen, i pressemeddelelsen.

Fakta: Det laver et beredskab blandt andet:

  • Brand og andre former for ulykker
  • Beredskabsplaner
  • Brandsikkerhedsvurdering ved byggesagsbehandling
  • Forebyggelse og brandsyn
  • Fyrværkeritilsyn

Bogere skal sikres tryghed

Den første februar blev der indgået en ny otte-årig aftale med Falck om at varetage det operative beredskab i Stevns Kommune, hvorfor kommunens beredskab er sikret uafhængigt af opløsningen af Østsjællands Beredskab.

- Siden det blev klart, at der ikke var en fremtid for Østsjællands Beredskab, har det været magtpåliggende for mig at sikre, at kommunens borgere kan være trygge i forhold til, at hjælpen nok skal være der, hvis uheldet er ude. Den sikkerhed har vi med aftalen med Falck, og herfra søger vi så ind i et nyt samarbejde med Køge. Det ser jeg meget frem til, siger Anette Mortensen.

Fakta: De nye beredskaber

  • Greve, Høje-Tåstrup, Ishøj, og Vallensbæk går sammen om et fælles beredskab.
  • Køge og Stevns opretter eget beredskab
  • Roskilde Kommune opretter eget beredskab
  • Solrød Kommune opretter eget beredskab. Kommunen har takket ja til et tilbud fra Roskilde Kommune om at samarbejde om administration og organisering.
  • Stevns Kommune har endnu ikke besluttet sig. På et byrådsmøde næste torsdag vælger man en af følgende fire scenarier: At oprette eget beredskab, samarbejde med Roskilde og eventuelt Solrød, samarbejde med Køge eller at samarbejde med Midt- og Sydsjællands Brand og Redning (Faxe Kommune, Næstved Kommune, Ringsted Kommune og Vordingborg Kommune)

 

Kilder: Pernille Beckmann, borgmester i Greve Kommune, Stevns Kommune, Niels Hörup, borgmester i Solrød Kommune.

Samarbejdet med Køge Kommune kommer til at handle om administrativt fællesskab samt indsatsledelse, det forebyggende arbejde, brandsyn, fyrværkerilovgivning mv.

Alle de otte ejerkommuner i Østsjællands Beredskab er blevet enige, at beredskabet skal opløses ved årsskiftet.

Dette betyder, at den risikobaserede dimensionering (RBD), som gælder nu, kun gælder frem til årsskiftet, hvorfor der skal udarbejdes en ny i det nye beredskabssamarbejde. RBD er udtryk for, hvor lang tid det må tage for et udrykningskøretøj at nå frem til uheldsstedet.

Fakta

  • Østsjællands Beredskab blev etableret for snart fire år siden af Greve, Høje-Taastrup, Roskilde, Køge, Solrød, Vallensbæk, Ishøj og Stevns kommuner.
     
  • Formålet med samarbejdet var at drive et effektivt og rentabelt beredskab.
     
  • Ejerkommunerne har mulighed for at udtræde af fællesskabet med to års varsel. Hvis kommunerne i stedet er enige om at ophæve samarbejdet er der ikke fastsat nogen frist for det.
     
  • Først meldte Køge Kommune sig ud af samarbejdet, og siden fulgte Høje-Taastrup, Greve, Vallensbæk og Ishøj efter. I december 2018 fulgte Stevns Kommune i kølvandet sammen med Roskilde og Solrød kommuner.
     
  • Stevns Kommune har sit eget beredskabsområde med to faste brandstationer.

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik