Statsminister revser svensk id-kontrol

Statsminister Lars Løkke Rasmussen kalder det en meget ulykkelig situation for Øresundsregionen, at Sverige indfører id-kontrol ved grænsen d. 4. januar.

Der skal værnes om den frie bevægelighed, lyder det fra statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), som mandag kommer med en bredside mod den svenske udlændingepolitik.

Sverige, der allerede har indført grænsekontrol, har annonceret, at transportøransvaret vil træde i kraft fra 4. januar 2016.

Sverige vil dermed tvinge tog- og færgeselskaber til at sikre, at alle indrejsende har gyldige id-papirer på sig, før de kommer til den svenske grænse.

Løkke har mandag eftermiddag orienteret Folketingets partier om, hvordan den danske regering vil reagere, men han tøver fortsat selv med at indføre grænsekontrol. Det har de øvrige blå partier ellers opfordret regeringen til at gøre.

- Vi ønsker ikke at overtage en svensk udlændingepolitik. Jeg er styret af én ting, og det er at passe på Danmark. Det er regeringens politik, at antallet betyder noget, og vi skal gøre, hvad der er klogt for at holde antallet af asylansøgere så langt nede som muligt.

- Vi har derfor orienteret de øvrige partier om, at vi har det fulde myndighedsberedskab til - hvis vi skønner, at det er nødvendigt i situationen - både at lave grænsekontrol og identifikationskontrol ved den dansk/tyske grænse.

- Vi er klar til at rykke, hvis det er nødvendigt, siger Løkke.

Han er yderst kritisk over for den svenske beslutning om at indføre id-kontrol 4. januar.

- Det er en meget ulykkelig situation. Det er der grund til at beklage. Vi har brugt milliarder af kroner på at bygge infrastrukturen op i Øresundsregionen.

- Vi har brugt millioner af kroner på at brande København og Malmø som et sammenhængende byområde, og nu har svenskerne besluttet, at de 4. januar vil skille det bysamfund i to dele ved at lave identifikationskontrol.

- Det betyder, at man vil forhindre folk i at komme til Sverige for at søge asyl. Det er en alvorlig situation, siger Løkke.

Folketinget vedtog fredag i sidste uge den såkaldte transportøransvarslov. Den giver integrationsminister Inger Støjberg (V) mulighed for at pålægge transportører som DSB og Scandlines strafansvar, hvis de bringer udlændinge ind i Danmark uden gyldigt id.

Men kun i en ekstraordinær situation, hvor der er indført midlertidig grænsekontrol, har Støjberg understreget.

Regeringen vurderer ikke, at grænsekontrol er løsningen endnu.

- Det er vores klare vurdering efter at have analyseret situationen, at hvis vi lavede grænsekontrol i Danmark i dag, så ville vi få flere og ikke færre asylansøgere, siger Løkke.

- Hvis livet var så let, at vi ved at sætte en grænsekontrol op i morgen eller 4. januar kunne begrænse antallet af asylansøgere, så kunne man have overvejet at gøre det, siger statsministeren.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik