Staten spinder guld på Øresundspendlerne

Landets absolut bedste skatteydere er de flere tusinde offentligt ansatte, der bor på den svenske side af Øresund. De er nemlig ikke omfattet af den skatte-udvekslingsaftale, der er indgået mellem Danmark og Sverige, og derfor kan den danske stat beholde hver en krone, de lægger i både statsskat og kommuneskat.

Dagligt vælter omkring 30.000 svenskere og danskere bosat i Skåne ind over Øresundsbroen og med færgerne til Helsingør på vej til deres danske arbejdspladser. Det skriver Helsingør Dagblad lørdag.
For samtlige - bortset fra de få, der har arbejdet i Danmark siden før 1997 - gælder det, at de bliver trukket i skat i Danmark.
Hele statsskattedelen beholder den danske stat, mens kommuneskatten for de privatansattes vedkommende overføres til den svenske statskasse, hvor pengene fordeles til de skånske kommuner, hvor danskerne og svenskerne med arbejde i Danmark bor.
Men den danske stat beholder endnu mere af Øresundspendlernes skat, end hvad den svenske stat modtager.Ud over statsskatten indkasserer den danske stat også kommuneskattedelen for alle arbejdspendlerne fra Skåne, der er beskæftiget inden for det offentlige - staten, Hovedstadsregionen og kommunerne.
Og ikke nok med det.
Den danske stat beholder også al skat fra deltidsbeskæftigede
Øresundspendlere med en årlig indkomst på under 150.000 kroner.
- Indtil for et par år siden modtog kommunerne kommuneskatten for dem, der havde deres arbejdsplads inden for kommunens grænser, men sådan er det ikke mere. Nu er det staten, der beholder kommuneskatten fra dem, der ikke er omfattet af skatteudvekslings-beregningerne, fortæller chefen for Skat Øresund, Ernst Larsen, til Helsingør Dagblad.
Med hele statsskatten for samtlige 30.000 Øresundspendlere fra den svenske side, kommuneskatten fra den betydlige del, der arbejder på Hovedstadsregionens sygehuse, i de østdanske kystkommuners hjemmepleje og indenfor den øvrige offentlige sektor samt kommuneskatten fra alle med indkomster på under 150.000 kroner, beholder den danske stat langt over halvdelen af
Øresundspendlernes skattekroner.
Den samlede uforpligtende skatteindtægt for staten vil i år nærme sig én milliard kroner bedømt ud fra, hvor stort et beløb, svenskene modtager i skatteudveksling.
Den del af Øresundspendlernes skatteindbetalinger for et indkomstår, der skal overføres til Sverige, går ind på en konto, der bliver tømt af svenskerne den 1. oktober det efterfølgende år.
1. oktober 2007 blev der afsendt 296 millioner danske kroner.
1. oktober 2008 blev det til tæt mod en fordobling med 491 millioner.
Og i torsdags modtog statskassen i Stockholm et endnu større beløb i danske skattekroner for indkomståret 2008.
- Vi sidder netop og regner det efter og krydstjekker for at være helt sikre på, at du får det rigtige beløb, for svenskerne kan jo også læse din avis, og så skulle det nødigt være et forkert tal, de ser. Men så meget kan jeg sige, at det er større end sidste år, lød det i går fra afdelingschef for Skat Øresund, Ernst Larsen.
På mandag forventer han at kunne give det præcise beløb - et stykke på den anden side af den halve milliard.
I svenske kroner har kursforskellen allerede sidste år sørget for, at udvekslings-bidraget fra Danmark har oversteget den halve milliard med små 200 millioner kroner.
Skatteudvekslingsaftalen blev indgået i 2003 og lød på 22 procent af pendlernes skattepligtige indkomst. De 22 procent blev betragtet som en gennemsnitlig danske kommuneskat.
Med skatteomlægningen i forbindelse med amternes nedlæggelse, hvor der i stedet for amtsskat blev indført et sundhedsbidrag på 8 procent, blev udvekslingsskatten til Sverige hævet til 24
procent.
Da strømmen af Øresundspendlere samtidigt er steget fra 20.000 i 2206, 26.000 i 2007 og over 30.000 i 2008, har de ekstra 2 procent sammen med stigende lønningen under højkonjunkturen medført den kraftige stigning i det skatteudligningsbeløb, der overføres fra Danmark og Sverige.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik