Stadsarkivet lancerer samling med personlige beretninger fra 2. verdenskrig

Den nye samling med personlige erindringer kaster lys over livet i København under besættelsestiden.

Københavns Stadsarkiv gør nu en større samling af personlige beretninger fra tiden under 2. verdenskrig tilgængelige for offentligheden.

De mange erindringer, der frigives i forbindelse med markeringen af befrielsesdagen den 5. maj, fortæller om livet i København under besættelsestiden, og hvordan børn såvel som voksne oplevede krigen i deres dagligdag.

Beretningerne har været adskillige år undervejs, men er nu endelig gjort digitale, så interesserede kan søge i og læse dem på Stadsarkivets hjemmeside.

Det skriver Kultur- og Fritidsforvaltningen i Københavns Kommune i en pressemeddelelse.

I alt er 800 fortællinger blevet tilføjet, og en stor del af dem kaster altså lys over livet under 2. verdenskrig i København med alt fra sortbørshandel, rationering, modstandskamp, bombardementer, flugt og beslaglagte skoler.

En historisk guldgrube

De mange øjenvidneberetninger fortæller dog ikke kun om krigstiden. Der er således også erindringer fra 1. verdenskrig, mellemkrigstiden og tiden efter 2. verdenskrig.

- Det var en tid præget af store kriser og tiltag – fra økonomisk depression, boligmangel og arbejdsløshed, over besættelse og befrielse til efterkrigstidens opsving og udvidelse af velfærdsstaten. Det er en tid, der giver stof til eftertanke, udtaler Kultur- og fritidsborgmester Franciska Rosenkilde (Å).

De støvede rækker af arkiverede øjenvidneberetninger har fået nyt liv i digitalt format.
De støvede rækker af arkiverede øjenvidneberetninger har fået nyt liv i digitalt format.
Foto: Kenneth Ettrup Hansen/TV 2 Lorry

Hun kalder erindringssamlingen for ”en historiske guldgribe, hvor almindelige københavnere kommer til orde”.

- Med den nye erindringssamling er hovedstadens samlede hukommelse blevet udvidet. Og det er vigtigt, fordi historien er vigtig. Kun ved at lære af historien kan vi rette op på fortidens synder – og forhåbentlig skabe en bedre fremtid for kommende generationer, uddyber fagborgmesteren.

I 25 år har sagsmapper med de mange hundrede erindringer været opbevaret i Stadsarkivet, inden de nu bliver offentliggjort.
I 25 år har sagsmapper med de mange hundrede erindringer været opbevaret i Stadsarkivet, inden de nu bliver offentliggjort.
Foto: Kenneth Ettrup Hansen/TV 2 Lorry

Har været klausuleret i 25 år

Erindringerne stammer fra en større indsats i 1995, hvor hundredvis af københavnere i pensionsalderen på foranledning af Stadsarkivet nedskrev deres fortællinger fra barndommen og ungdom. 

Nogle erindringer fyldte et par sider. Andre fyldte flere hundrede sider.

Siden da har de mange fortællinger ligget i kælderen på arkivet og ventet på at se dagens lys.

At der skulle gå 25 år skyldes, at bidragsyderne havde mulighed for at vælge, at der skulle gå et kvart århundrede, før deres personlige fortællinger måtte offentliggøres – en ordning, langt de fleste valgte.

- Det var et tilbud til dem, der skrev erindringerne. Hvis man nu ville skrive om noget meget personligt, så kunne det få folk til at skrive noget mere, hvis man tilbyder dem, at de først bliver offentliggjort efter 25 år, siger Peter Wessel Hansen, der er arkivar på Københavns Stadsarkiv.

Nu, scannet og digitaliseret, ligger fortællingerne tilgængelige. Ønsker du at gå på opdagelse i de gamle øjenvidneberetninger, så finder du dem på Københavns Stadsarkivs hjemmeside.

Sådan oplevede 13-årige Inger Pedersen befrielsesdagen

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Kultur

Sankt Hans hospital

Milliondonation skal hjælpe rekreativ have på vej

Skærmbillede 2021-05-10 kl. 08.56.31

playSvend Brinkmann: "Det er befriende, at vi ikke kan alt"

cykelturisme fjordlandet

Uudnyttet potentiale: Tre kommuner satser stort på cykelturisme

Tivoli fredagsrock

Tivoli udsætter Fredagsrock - lancerer nyt musikkoncept i stedet

København

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere