Spritbilisterne lader bilen stå i december

Antallet af spritbilister er lavest i december, viser undersøgelse. Razziaer skræmmer til at lade bilen stå.

December er den sikreste måned at færdes i trafikken, hvis du vil undgå spirituspåvirkede bilister, viser undersøgelse.

Det skriver Videnskab.dk mandag.

- Andelen af spirituspåvirkede bilister er lavest i december. Vi mener, at det hænger sammen med, at opdagelsesrisikoen er meget stor, og det får folk til at lade bilen stå, siger seniorforsker Inger Marie Bernhoft fra DTU Transport.

Og det får forskeren til at anbefale politiet til at holde mere øje med de slingrende bilister.

- Generelt giver forskningsresultaterne anledning til at anbefale, at politiet intensiverer deres stikprøvekontroller af alkohol, siger hun.

Inger Marie Bernhoft står bag en stor europæisk undersøgelse om bilister påvirket af medicin, stoffer eller spiritus. I alt har man lavet 3002 stikprøvekontroller af bilister på de danske veje og indsamlet oplysninger om 840 alvorligt tilskadekomne bilister.

Og den viser altså, at der er færrest spritbilister i december, mens der er flest i sommermånederne.

Men i forhold til lignende undersøgelser fra 1980'erne viser den også, at det kun er halvt så mange gange, at man opdager alkohol hos bilister.

- Det er positivt, men der er stadig markante udfordringer, siger Inger Marie Bernhoft og peger især på unge mænd mellem 18 og 24 år:

- I den nye undersøgelse er de højeste alkoholpromiller at finde hos de unge mandlige bilister, som vi ved bliver mere påvirkede af alkohol end andre aldersgrupper og har en begrænset rutine i trafikken.

I gennemsnit kører cirka 10.000 spritbilister på vejene hver dag. Hvert år dræbes 250 mennesker i trafikken, og man skønner, at en fjerdel skyldes spritbilister.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik