Splittede politikere skal afgøre skæbnen for historisk bygning

Teknik- og Miljøudvalget i København skal mandag tage stilling til, om de kan godkende planerne om, at Holckenhus bliver bygget om. Læs deres svar her.

Siden 1892 har store kunstnere som P.S. Krøyer, Emil Nolde og Jens Birkemose alle været der, boet der og skabt deres kunst der. Og i dag er der en række billedkunstnere, der har atelier der.

Der er tale om Holckenhus, der ligger midt i København, men det historiske kunstnerhus kan meget snart være fortid, efter at den amerikanske kapitalfond The Blackstone Group købte bygningen tidligere på året.

For står det til den nye ejer skal atelierne ombygges til dyre taglejligheder.

På mandag skal Teknik- og Miljøudvalget i København så tage stilling til, om grundejeren kan gøre, hvad han vil, eller om man fra kommunens side skal gå ind og frede Holckenhus.

TV 2 Lorry har været i kontakt med fire medlemmer fra Teknik- og Miljøudvalget for at høre, om de har tænkt sig at godkende bygherrens planer om en ombygning eller ej.

Niels E. Bjerrum, Socialdemokratiet

- Jeg forstår godt, kunstnerne meget gerne ser, at de kan få lov til at blive og bruge området, men det kræver, at de selv kan få lavet en aftale med ejeren.

- Men jeg synes også, at de kommer i ellevte time og beder kommunen om hjælp. Det havde været bedre, hvis de i god tid kunne gå i dialog med ejeren, i stedet for at smide det over på kommunen, som jeg synes det ofte sker. Vi har for eksempel også lige haft en lignende sag med Slagtergårdene på Vesterbro, og jeg er sikker på, at det heller ikke er sidste gang, vi bliver sat over for det her valg.

- Hvis bygningen skal fredes, så skal kommunen købe den af ejeren, og det skal der jo være penge til. Og jeg mener ikke, at vi kan ikke blive ved med at rende rundt og købe bygninger i dyre domme, for vi har også børnehaver, plejehjem osv., der også har brug for de penge.

Jakob Næsager, Konservative

- Jeg er meget i tvivl om denne sag. Derfor har jeg sendt den ud til gruppemedlemmerne, for at høre hvad de synes. Så har jeg bedt dem om en melding i løbet af weekenden, og så træffer vi en beslutning søndag aften.

- Der er to dilemmaer i sagen. Den ene er, om skal respektere privat ejendomsret, så en grundejer kan bestemme, hvad han vil bruge sit hus til. Den anden er, om vi skal kæmpe for at bevare atelierne, som indeholder historie og kultur.

- Hvis vi vælger det sidste, så risikerer kommunen at skulle betale erstatningskrav til ejeren, og så går vi ind og blander os i privat ejendomsret. Så der er et dilemma, der taler for og imod.

- Vi vil egentlig gerne bevare de gamle atelierer, men på den anden side vil vi nødigt påføre kommunen et erstatningskrav.

Ulrik Kohl, Enhedslisten

- Vi prøver at vende alle sten i forhold til hvilke muligheder, der er for at sikre det kulturliv, der er i Holckenhus.

- Desværre er det sådan, at folk der ejer et hus og gerne vil tjene penge på det, de har meget vidde rammer til at gøre, hvad der passer dem. Men det her er en meget vigtig sag, fordi det er en del af Danmarks historie og en del af Københavns fremtid.

- Det hele skal ikke bare være business, og det er det, den her sag handler om. Vi kæmper for at bevare København som kulturby.

Finn Rudaizky, Dansk Folkeparti

- Jeg synes, det vil være godt, hvis man kan finde en kompensation, så der stadig er plads til kunstnerne.

- Det er dog svært at stoppe udviklingen i København, og vi kommer ikke udenom, at der kommer lejligheder, om man kan lide det eller ej, men jeg synes godt, man kan tage hensyn til kunstnerne, så man kan bevare den historiske effekt.

- Personlig mener jeg, at det hele handler om kroner og ører, og derfor bør kommunen og politikerne træde i karakter og bevare de værdier, der er.

- Der er for mange kulturelle ting, der er blevet slagtet, og det skal der bremses op for. Vi er som politikere ikke kun sat i udvalget for varetage bygherrernes interesser, men også bevare kulturværdierne. Mit synspunkt er, at det er ved at gå for vidt.

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik